Ukratko o nacionalnom mariološko-marijanskom simpoziju

2013-09-22-M-KUsusret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715.-2015.) u svetištu Gospe Sinjske u Sinju započeo je u četvrtak 19. rujna nacionalni mariološko-marijanski simpozij na temu "Prouke o svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon II. vatikanskog sabora".

U pozdravnoj riječi predstojnika Hrvatskoga mariološkog instituta sisačkog biskupa Vlade Košića, koju je zbog njegove spriječenosti pročitao zamjenik predstojnika Instituta prof. Ivan Karlić, biskup aje napomenuo da se u radu ovoga simpozija susreću dvije važne i velike obljetnice: 300. obljetnica sinjskog svetišta te 50. obljetnica otvorenja Drugoga vatikanskog sabora koji komemorira još aktualna Godina vjere, a koja nas sve poziva da produbimo svoju kršćansku vjeru, čiji je važan dio i štovanje Marije i mariologija kao teološko promišljanje o toj vjeri.

Zamjenik predstojnika Mariološkoga instituta dr. Karlić u pozdravu je istaknuo da sinjsko marijansko svetište ima svoju dičnu povijest, ono je nacionalna kulturna i vjerska baština, ponos našeg hrvatskog katolicizma.

Provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman iskazao je radost što su se, nakon više od četiri desetljeća kontinuiranog rada i brojnih mariološko-marijanskih simpozija održanih širom naše Domovine, prepoznalo Sinj kao jedinstveno mjesto žive marijanske pobožnosti i izvorište duhovnog rasta u vjeri na prostorima južne Dalmacije.

Izražavajući dobrodošlicu sudionicima simpozija u ime domaćina, svetišta Gospe Sinjske, gvardijan samostana fra Petar Klapež kazao je da je Blažena Djevica Marija, koja je vjekovima nadahnjivala generacije vjernika, "uzvišeni primjer nasljedovanja ali i naša neumorna zagovornica kod Boga, što nam potvrđuje i trostoljetna baština našega svetišta".

U prva tri predavanja dr. Ivana Dugandžića, dr. Adalberta Rebića i dr. Vlade Košića prikazan je biblijski pokret XX. stoljeća i njegov utjecaj na mariologiju, teologija oslobođenja i Marijin kantik "Veliča" te SU istaknuti neki naglasci ekumenske pokoncilske mariologije.

U petak prijepodne održana su izlaganja o povijesnim djelima, školstvu, hodočašćima, štovateljima i promicateljima štovanja, časopisima i glazbenim knjigama povezanima sa svetištem i samostanom Gospe Sinjske, o Mariji u misli Benedikta XVI. te o krunici i njezinoj povezanosti s Domovinskim ratom.

Sudionici simpozija u subotu su posjetiti Visovac, Otavice, crkvu Sv. Spasa, Knin i Vrliku. Nacionalni mariološko-marijanski simpozij bit će zaključen u nedjelju svečanom misom koju će u svetištu Gospe Sinjske u 10 sati predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

 

Početkom tjedna, očekujemo opširniji izvještaj koji priprema gosp. Tomislav Filić, tajnik HMI.