U Sisku započeo Mariološko-marijanski simpozij

2015-12-05-sisak-m-sMariološko-marijanski simpozij „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“ u organizaciji Sisačke biskupije i Hrvatskog mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, započeo je u petak 4. prosinca u dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Ovaj simpozij održava se u povodu šeste obljetnice ponovne uspostave Biskupije, a okupio je brojne vrsne znanstvenike: teologe, povjesničare umjetnosti, arheologe, povjesničare književosti, glazbenike i druge, koji se svojim radovima bave Marijom.

Na početku su pozdravne riječi okupljenima uputili predstojnik HMI sisački biskup Vlado Košić, zamjenik predstojnika HMI i pročelnik Katedre dogmatske teologije KBF-a u Zagrebu dr. sc. fra Ivan Karlić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, a otvorenje je pjesmom uveličao KUD „Poculica“ iz Letovanića.

Otvarajući simpoziji biskup Košić je izrazio nadu da će ovaj skup polučiti dobre plodove i ne samo prezentirati široj javnosti bogatu mariološku baštinu ovog kraja nego i potaknuti da se još vise njeguje marijanska pobožnost na području Sisačke biskupije. Dr. sc. Karlić pozdravio je okupljene u ime dekana KBF-a u Zagrebu Tončija Matulića istaknuvši kako se na ovom području krije pravo neotkriveno bogatsvo koje može dati novi impuls mariologiji, ali i marijanskoj pobožnosti cijelog našeg naroda.

Na kraju okupljenima se obratio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. On je rekao da kao vjernik osjeća duboku ukorijenjenost Bogorodice u naš narod, što se najbolje vidi i po tome kako je nazivamo „kraljica Hrvata“. Radni dio simpozija započeo je predavanjem dr. sc. Valerije Kovač i dr. sc. Darka Teperta na temu „Gospa žalosna iz Stare Drenčine, ikonografska i biblijsko-teološka interpretacija", a slijedilo je predavanje fra Petra Lubine „Župne crkve Sisačke biskupije posvećene Blaženoj Djevici Mariji". Drugi blok otvorio je sisački biskup dr. sc. Vlado Košić s predavanjem na temu „Marijanska svetišta u Sisačkoj biskupiji", a slijedila su predavanja mr. sc. Daniela Patafte „Opatija Topusko u kontekstu cistercitske duhovnosti i poslanja" i dr. sc. Milana Pelca „Ikonografija Bogorodice u Misalu Jurja od Topuskog".  U trećem bloku predavanja su održali dr. sc. Vitomir Belaj i dr. sc. Juraj Belaj „Između Segestike i Siska. Bogorodičini tragovi u mitskoj topografiji Sisačke biskupije", Spomenka Jurić, „Ecclesia Beatae Virginis de Gorra, pitanja kontinuiteta Siscijanske biskupije" te dr. sc. Juraj Belaj  „Zavjetni Marijin broš iz Gore". Zadnji blok započeo je predavanjem prof. Marije Mirković i dr. sc. Vitomira Belaja „Sadržaj uništene čudotvorne slike Majke Božje iz Gore", slijedilo je predavanje dr. sc. Mirjane Repanić-Braun „Slikani prikazi Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću i Kutini" , te predavanje dr. sc. Vlaste Zajec „Dva kiparska prikaza Bogorodice Bezgrešne na području Sisačke biskupije".

Prvi dan simpozija zaključen je svečanim misnim slavljem u sisačkoj katedrali koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s mons. Lovrom Cindorijem, kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, fra Ivanom Karlićem, fra Darkom Tepertom, fra Petrom Lubinom, fra Danijelom Pataftom i vikarom katedralne župe vlč. Marijom Šagoljom. Na početku slavlja okupljene je pozdravio biskup Košić posebno zahvalivši svima koji su došli ovih dana u Sisak obogatiti sve svojim razmišljanjima o Bogorodici.

U homiliji fra Darko je podsjetio kako se nalazimo u predvečerju 5. prosinca, dana kada je papa Benedikt XVI. svojom bulom „Antiquam fidem“ ponovo postavio Sisačku biskupiju. „U toj buli on je napisao da to čini u brizi za veće duhovno dobro vjernika, za naše veće dobro. Najveće je duhovno dobro vjernika da čuje, pozna, prihvati i posluša Božju Riječ. Da posluša taj poziv da se promijeni i bude bolji čovjek. To je ono na što nas Bog uvijek poziva da konačno počnemo u svome životu činiti dobro, živjeti pošteno, praštati jedni drugima, biti strpljivi jedni prema drugima i da konačno počnemo ljubiti jedni druge. To je je Evanđelje koje nam je navješteno“, zaključio je fra Darko.