Održan međunarodni simpozij "Vojska Bezgrešne i masonerija"

simpozij„Vojska Bezgrešne i masonerija“ bila je tema međunarodnoga znanstvenoga simpozija, koji je održan 16. i 17. rujna u Zagrebu na Sv. Duhu prigodom 100 godina postojanja Vojske Bezgrešne. Organizatori simpozija su „Hrvatski areopag“ za međureligijski dijalog Hrvatske provincije Franjevaca konventualaca, Međunarodna središnjica Vojske Bezgrešne, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, Nadbiskupijski pastoralni institut Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatski mariološki institut KBF-a u Zagrebu. Simpozij je okupio dvadeset i šest izlagača, koji su produbljivali problematiku masonerije, značenje Maksimilijana Kolbea i Vojske Bezgrešne te poruku Bezgrješne za današnje vrijeme.

Na simpoziju, na kojem se okupio lijepi broj sudionika, izlagalo je nekoliko članova Hrvatskoga mariološkoga instituta. Fra Zdravko Tuba govorio je o „Sto godina Vojske Bezgrešne“, fra Ljudevit Maračić predstavio je „Vojsku Bezgrešne u Crkvi u Hrvata“, a fra Milan Gelo razmišljao je o „Kolbeovoj baštini u suvremenom redovništvu“. Fra Daniel Patafta imao je izlaganje o „Katoličkom tisku o slobodnom zidarstvu u međuratnoj Jugoslaviji (1918.-1941.) dok se na „Gnostičku baštinu u masoneriji“ osvrnu fra Anto Barišić. U zasebnom tematskom bloku predsjednik HMI-a fra Ivan Karlić govorio je o „Lurdu i povijesnom razvoju dogme o Bezgrešnom začeću“, tajnica HMI-a s. Valerija Kovač predstavila je „Katarinu Labouré i objavu čodotvorne medaljice“, a Boris Vulić „Ratisbonneovo obraćenje posredstvom čudotvorne medaljice“. „Aktualnost govora o Bezgrešnoj i nova evangelizacija“ bila je tema izlaganja s. Marije Pehar.

Izlaganja o različitim temama poticala su vrlo zanimljive rasprave u kojima je sudjelovao veći broj slušača i izlagača. Na simpoziju je na temelju višedimenzionalnih istraživanja i promišljanja potvrđena važnost lika i poruke Maksimilijana Kolbea za današnje vrijeme i njegove mnogobrojne izazove. Prigodno su iz tiska izišle dvije knjige o Maksimilijanu Kolbeu (autori Živko Kustić i Raffaelle di Muro), a najavljeno je skoro predstavljanje hrvatskoga prijevoda spisa Maksimilijana Kolbea.

Organizacija simpozija, pod vodstvom provincijala fra Josipa Blaževića provedena je vrlo uspješno. Simpozij je zaključen u nedjelju euharistijskim slavljem, koje je predvodio fra Vladimir Vidović.

S. Valerija Kovač