Održana Svečana sjednica HMI-a

Svečana sjednica Hrvatskoga mariološkoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta održana je pod predsjedanjem predstojnika prof. dr. sc. Ivana Karlića, u utorak, 23. siječnja 2018. u crvenoj dvorani Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati. Uz zamjenika predstojnika mons. dr. sc. Vladu Košića i tajnicu doc. dr. sc. s. Valeriju Kovač, sjednici je nazočilo dvadesetak članova HMI-a. Nakon pozdravnih riječi Predstojnika Karlića, tajnica Kovač je nazočne članove izvijestila o rezultatima izbora predstojnika HMI-a, koji su provedeni na sjednici stručnog kolegija HMI-a u petak 15. prosinca 2017. u zbornici Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Za predstojnika toga znanstveno-istraživačkoga instituta na sljedeće trogodište (2018.-2021.) izabran je ponovno prof. dr. sc. Ivan Karlić. Potom je Stručni kolegij prihvatio prijedlog predstojnika Karlića da sisački biskup mons. dr. sc. Vlado Košić bude zamjenik predstojnika, a doc. dr. sc. s. Valerija Kovač tajnica HMI-a.

Na sjednici se razgovaralo o nekoliko aktualnih tema rada HMI-a za tekuću godinu. Prezentirani su program i izlagači na nacionalnom mariološko-marijanskom kongresu, koji će se održati u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku od 10. do 13. svibnja 2018. Razgovaralo se o stanju pripreme za objavljivanje zbornika radova s održanih mariološko-marijanskih simpozija. Dok je Zbornik sa simpozija održanog u Sisku (2015.) već objavljen, tijekom ove godine očekuje se objavljivanje i drugih zbornika radova sa simpozija održanih u Rimu i Sinju te objavljivanje radova sa međunarodnoga kongresa, održanoga u Fatimi u rujnu 2016. godine, u znanstvenom teološkom časopisu „Bogoslovska smotra“.

Dogovoreno je da će se ove godine Dan HMI-a proslaviti u ponedjeljak 9. travnja 2018. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Euharistijsko slavlje predvoditi će mons. dr. sc. Vlado Košić, a potom će zbornik radova „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“ predstaviti prof. dr. sc. Ivan Karlić (recenzent Zbornika), doc. dr. sc. s. Valerija Kovač (urednica), dr. sc. Stjepan Brebrić (u ime suizdavača) te sisački biskup mons. Vlado Košić. Hrvatski mariološki institut je, na zamolbu župnika don Stipana Bodrožića, prihvatio sudjelovanje u znanstvenom simpoziju, koji će se u povodu 800. obljetnice crkve Gospe od anđela u Trogiru održati na tome mjestu 18. i 19. listopada 2018. godine.

Predstojnik Karlić je obavijestio o promjenama u Pravilniku Hrvatskoga mariološkog instituta, po kojemu su se usklađivali pravilnici ostalih znanstveno-istraživačkih instituta KBF-a, te o promjenama u Statutu KBF-a relevantnima za HMI. Također je obaviješteno da je mrežna stranica HMI-a službeno „pridružena“ na matični mrežni portal KBF-a, jer HMI spada u znanstveno-istraživačke institute toga fakulteta.

S. Valerija Kovač