Predstavljen zbornik XXII. međunarodnog mariološko-marijanskog kongresa

zbornik-lurdU knjižari Kršćanske sadašnjosti na zagrebačkom Kaptolu predstavili su biskup Vlado Košić, prof. Ivan Karlić i dr. Manda Svirac 23. travnja, u okviru "Noći knjige", zbornik "Ukazanja Blažene Djevice Marije između povijesti, vjere i teologije". Biskup Košić, predstojnik Hrvatskoga mariološkog instituta (HMI), podsjetio je nazočne na povijest djelovanja toga instituta od 1974, a koji je sudjelovao na 10 međunarodnih mariološko-marijanskih kongresa i organizirao 10 nacionalnih simpozija te objavio 17 zbornika koji predstavljaju vrijednu i nezaobilaznu građu u području mariologije.

O strukturi zbornika, u kojem su sabrani radovi članova HMI-a koji su na XXII. međunarodnom mariološko-marijanskom kongresu održanom u Lurdu od 4. do 8. rujna 2008. održali predavanja u hrvatskoj jezičnoj sekciji, govorila je dr. Svirac.

Knjiga ima 467 stranica, obogaćenih slikovnim materijalima i notnim zapisima, a uz jedanaest objavljenih radova u njoj se nalazi i Kronika kongresa u Lurdu i Pregled hrvatske marijanske bibliografije, koje je napisao donedavni tajnik HMI-a fra Petar Lubina, te Kazalo osobnih imena.

Objavljeni radovi, pak, podijeljeni su u dva dijela. U prvom dijelu nalaze se tri rada pod zajedničkim naslovom "Štovanje Gospe Lurdske", dok su u drugom dijelu radovi pod naslovom "Marijanska ukazanja i svetišta".

Prof. Karlić, zamjenik predstojnika HMI-a, ukratko je upoznao nazočne s jedanaest radova objavljenih u zborniku, a održanih na kongresu koji je bio organiziran u prigodi 150. obljetnice Gospinih ukazanja, a organizirali su ga Papinska međunarodna marijanska akademija sa sjedištem u Rimu, Francusko mariološko društvo i lurdsko svetište. (gk)