Euharistijsko slavlje i koncert drugoga dana mariološkoga kongresa u Travniku

Travnik2-misa

Drugi dan mariološko-marijanskoga kongresa koji se održava u Travniku euharistijsko slavlje u ckrvi Uznesenja BDM, u župi Dolac kraj Travnika predvodio je mons. Pero Sudar u koncelebraciji svećenika iz okolnih župa i sudionika kongresa. Župnik fra Zoran Livančić pozdravio je prisutne goste sudionike mariološko-marijanskog kongresa i kratko predstavio župu.

Biskup Sudar je na temelju liturgijskih čitanja govorio o istinskom odgovoru na teško pitanje što je život. Čovjek bi svojim razumom mogao prilično dobro doći do odgovora na to pitanje, da nije jednog teškog životnog sadržaja a to je patnja, muka koja ispunja život svakoga čovjeka. „Isus odgovara na pitanje: koji je smisao patnje u životu i što je to život. Uspoređuje ga sa ženom koja rađa u mukama. Bog kao darivatelj života jedini ima odgovor što je to život, i to po trenutku rađanja. K tome, čitav čovjekov život je duhovni prroces rađanja. U dinamici rađanja dobiva se odgovor na pitanje koji smisao ima patnja: njezin smisao je da napravi mjesta za ljudsku radostkada se ona rodi“, kazao je biskup Sudar.Kako su sve majke bliske životu i njegovim pitanjima, to se posebno odnosi na Blaženu Djevicu Mariju. Biskup Sudar je istaknuo da je Marija nama primjer i zagovornica i putokaz. Ona je dala za sebe jedinu ispravnu definciju: sebe je nazvala službenicom – „Evo službenice Gospodinje!“ I to službenice života koji je punina ovozemaljskoga života i onoga božanskoga kojemu težimo.  „I zato je u isto vrijeme komplicirano i veličanstveno biti čovjek. Marija je spojila jedno i drugo: bila je potpun čovjek i potpuna službenica Božja. U njoj imamo i majku i zagovornicu, dok se u ovom životu bez obzira koliko nam mogao biti sretan, patimo zbog nedostatka potupnosti tog egzistencijalnog smisla. U predanju Bogu po Mariji možemo se već sada radovati onome što će doći. Zato nam je moliti za njezin zagovor da hrabro nosimo ovaj život i da se radujemo radostima vječnosti“, zaključio je pomoćni biskup vrhbosanski. Na završetku euharistijskoga slavlja predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić kratko je predstavio rad kongresa te zahvalio biskupu Sudaru i župniku Livančiću na sudjelovanju i gostoprimstvu.

Uvečer je u sjemenišnoj crkvi svetoga Alojzija Gonzage u Travniku održan prigodni koncert marijanskih pjesama. Nastupile su vokalne skupine "Viteški akordi", "Lampoši" i "Čuvarice" iz Rame te solisti Siniša Markanović, Marta Glavaš, Vlatka Čabro, Ivana Janko. Nakon završne riječi mons. Pere Sudara, crkva je odjekivala pjesmom "Zdravo Djevo" svih izvođača, koju je upravo u Taravničkom sjemeništu 1904. spjevao isusovac o. Petar Perica.

Travnik2-misa

 

Travnik2-Dolac-biskup-Sudar

 

Travnik2-koncert