Treći dan mariološko-marijanskog kongresa HMI-a u Travniku

Travnik3-1Nacionalni mariološko-marijanski kongres svoj rad nastavio je i u subotu, 12. svibnja u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. U četvrtom bloku predavanja, koja je moderirao doc. dr. sc. Fra Daniel Patafta, predstavljene su mariološko-marijanske teme primijenjene u različitim područjima. Rektor Katoličkog školskog centra mr. sc. don Željko Marić analizirao je oblike pobožnosti koje su u sjemeništu u Travniku započeli oci isusovci, a njeguju se do danas. Dr. sc. Mirela Hrovatin i student teologije Rafael Mlinar su iz perspektive kulturne antropologije izlagali o pobožnosti vjernika katolika na području Banjolučke biskupije, na primjeru studije koju su proveli u mjestu Ljubija. Doc. dr. sc. s. Valerija Kovač i mag. theol. s. Tea Barnjak predstavile su zastupljenost i sadržaj mariološko-marijanskih tema u reviji „Svjetlo riječi“, posebno kroz biblijski govor o Mariji, prigodno odabrane teme, marijanska svetišta i likovno-umjetnički izričaj. Dr. sc. Hrvoje Kalem analizirao je lik Marije u djelima nadbiskupa Ivana Šarića: u komentarima Novoga zavjeta, u izabranim propovijedima i okružnicama te u njegovu pjesništvu.

Peti blok predavanja moderirala je doc. dr. sc. Andrea Filić. O liku Bogorodice u usmenoj tradiciji Ukrajinaca i njegovoj prisutnosti kod grkokatolika u Bosni i Hercegovini, na temelju empirijski provedenog istraživanja, govorila je mag. theol. s. Emanujila Vishka. Izv. prof. dr. sc. Marija Pehar i student poslijediplomskog studija Siniša Mujabašić istražili su i kritički se osvrnula na marijansku religioznu praksu muslimana u svetištima u BiH, posebno u Olovu, Komušini i na Stupu. O povijesti i značenju nekadašnje crkve sv. Marije, danas spomenika kulture, u Jajcu izlagao je doc. dr. sc. Anto Barišić. Zadnje predavanje bilo je posvećeno Seoničkoj Velikoj Gospi – najstarijem hodočasničkom mjestu u Duvanjskom kraju, a održao ga je dr. sc. Zvonko Džankić. 

Na završetku izlaganja predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić dao je zaključni osvrt na obrađene teme i naznačio perspektive u kojima se može može razviti daljnji rad kako održanoga kongresa tako i Hrvatskoga mariolškoga instituta u cijelosti.

U poslijepodnevnim satima sudionici kongresa su pod vodstvom don Željka Marića posjetili Gospino vrelo te su se zaputili u svetište Gospe Ramske na Šćitu. Sudionike je dočekali gvardijan fra Andrija Jozić i fra Mijo Džolan, koji je predstavio umjetničke skulpture Kuzme Kovačića, zatim Muzej franjevačkog ssamostana te oltarnu fresku Josipa Bifela u crkvi Uznesenja BDM. Euharistijsko slavlje predvodio je predstojnik HMI-a Karlić, a propovijedao fra Džolan. Puni dojmova o samome mjestu i marijanskome svetištu sudionci kongresa su se uvečer vratili u Travnik.

 

Travnik3-1

 

Travnik3-2