Srebrna povelja za knjigu članica HMI-a H. Mihanović-Salopek i H. Breko-Kustura

poveljaČlanovi Vijeća za nagrade na čelu s predsjednikom Matice hrvatske Zagreb - akademikom Stjepanom Damjanovićem, dodijelili su na sjednici 16. lipnja 2018. Srebrnu povelju izdavaču i autorima za znanstveni rad: fra Mirku Mariću (uvodno slovo) dr. sc. Hani Breko Kustura (muzikološki dio knjige) i dr. sc. Hrvojki Mihanović-Salopek (najopširniji književni dio knjige), za ostvarenje knjige „Fra Petar Knežević: Gospin pjesnik i glazbenik“, gl. izdavač: Ogranak Matice hrvatske u Sinju.

 

Budući da je u međuvremenu došlo do izborne skupštine na kojoj je prof. dr. sc. Stipe Botica izabran za novog predsjednika Matice hrvatske Zagreb, novi predsjednik je krajem rujna 2018. uručio priznanja autorima.

 

Navedena knjiga je važna kao izraz bogate marijanske pobožnosti fra Petra Kneževića, a njezina raskošna likovna oprema  u kojoj su prikazani eksponati iz marijanskih crkava i franjevačkih muzeja upotpunjuje temeljno marijansko usmjerenje djela. Pojedine fotografije korištene su iz arhiva filmskog  projekta "Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine" kojega vodi dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek. Knjiga je realizirana u čast jubileja 400. obljetnice krunjenja Gospe Sinjske. (Ž. Trbušić)