Ime: Mirta

Prezime: Kudrna

Titula: izv. prof. art.

e-mail adresa: mirta.kudrna@gmail.com

Telefon/mobitel: 01/4890 452

Životopis:

Rođena u Zagrebu, diplomirala je orgulje na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta. Tijekom i nakon studija nastupala je solistički i u komornim sastavima (značajniji koncerti u Velikoj dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani, u hvarskoj katedrali na Hvarskom ljetu, u Franziskanerkirche u Grazu, dubrovačkoj katedrali, Basilici sancti Cosma e Damiano u Rimu, katedrali u Subotici, katedrali u Šibeniku, crkvi sv. Petra u Beču na Danima hrvatske glazbe, zagrebačkoj katedrali – Međunarodni festival Zvuci orgulja zagrebačke katedrale, Festival Heferer itd). Sudjelovala je na orguljaškim natjecanjima u zemlji i inozemstvu (Bienalle organistica Lucinico – Concorso Internacionale, Hrvatsko natjecanje mladih orguljaša „Franjo Dugan“, Natjecanje mladih glazbenih umjetnika „Radio podij“ ), kao i na snimanjima nekoliko nosača zvuka. Kao orguljašica je sudjelovala u predstavi „Krađa Marijinog kipa“ koju je izvodila Drama HNK na turneji 1993./1994. diljem Europe, Sjeverne Amerike, Kanade, Argentine i Australije. U sezoni 1994./1995. osvojila je nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora (Toccata u g-molu Franje Dugana).

Usavršavala se na nekoliko stručnih seminara renomiranih svjetskih orguljaša: Hannfried Lucke (Austrija), José Luis González Uriol (Španjolska), Bine Katrine Bryndorf (Danska), Roman Perucki (Poljska). Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu se u akademskoj godini 2004./2005. usavršavala u klasi red. prof. Marija Penzara u interpretaciji barokne glazbe sa osobitim naglaskom na 18 leipziških korala J. S. Bacha.

Zajedno sa orguljašicom Elizabetom Zalović je 2006. godine osnovala orguljaški duo „Quattro obbligato“ koji do danas iza sebe ima brojne nastupe na festivalima u zemlji i inozemstvu (Međunarodni orguljaški festival Soči – Rusija, Međunarodni orguljaški festival Lavamünd – Austrija, Đakovački vezovi – đakovačka katedrala, Sudamja – koncert u prvostolnici sv. Dujma, Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike u Zadru – koncert u zadarskoj katedrali, Međunarodni letni orgelski ciklus u Celju, Orguljaške večeri – požeška katedrala i dr.). Duo je 2008. godine snimio prvi nosač zvuka „Quattro obbligato“ u izdanju nakladničke kuće Croatia Records. Drugi nosač zvuka „Gaudium mysticum“ ista nakladnička kuća izdala je u lipnju 2015. godine, a nastao je kao rezultat umjetničko-istraživačkog projekta Sveučilišta u Zagrebu „Istraživanje neobjavljenih skladbi hrvatske orguljaške baštine“ na kojem su obje orguljašice sudjelovale. Treći nosač zvuka “Zdravo budi, mladi Kralju” isti duo izdao je za Božić 2019. godine. 

Članica je procjenjivačkog suda na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa za disciplinu Orgulje od 2011. godine. Bila je članica organizacijskog odbora Međunarodnog znanstvenog simpozija „Dani Albe Vidakovića“ u Subotici 2014. godine. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan.

Po završetku studija je 1987. godine počela honorarno predavati orgulje na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od veljače 1988. do rujna 1996. bila je stalno zaposlena kao profesor glasovira u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Zajca. Od svibnja 1997. godine djeluje u statusu samostalnog umjetnika. Od 1. srpnja 2005. zaposlena je u stalnom radnom odnosu u nastavnom zvanju predavača, od 21. rujna 2010. u umjetničko-nastavnom zvanju docentice, a od 4. lipnja 2019. u umjetničko-nastavnom zvanju izvanredne profesorice na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije Orgulje I-V, Orgulje – dodatni sat I-V i Komornu glazbu I-II. Od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2017. vršila službu predstojnice Instituta te vodila radne skupine za izmjene postojećeg i izradu novog studijskog programa Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je umjetničko-istraživačkog projekta „Istraživanje, uređivanje i objavljivanje orguljaškog opusa akademika Anđelka Klobučara“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U rujnu 2020. sudjelovala je u radu Ljetne orguljaške akademije u Puli sa predavanjem “Orguljaški duo – izazov pomicanja granica kraljice instrumenata”.

Nastava:

Studij Crkvene glazbe:

Orgulje I-V
Orgulje – dodatni sat I-V
Komorna glazba I-II

Objavljeni najvažniji znanstveni radovi:

Stručni rad “Klasična glazba u svijetu djece“, 2007.

Nosač zvuka „Quattro obbligato“, 2008.

Nosač zvuka „Gaudium mysticum“, 2015.

Notna izdanja „Anđelko Klobučar – Skladbe za orgulje“, 1., 2. i 3. svezak, 2016.

Notna izdanja „Anđelko Klobučar – Skladbe za orgulje“, 4. i 5. svezak, 2018.

Nosač zvuka “Zdravo budi mladi Kralju”, 2019.