Ime: Milan

Prezime: Hibšer

Titula: profesor crkvene glazbe, magistar sakralne glazbe, profesor filozofije i religijske kulture

e-mail adresa: milan.hibser@gmail.com

Telefon/mobitel: 098/620-175

Životopis:

Rođen je 21. srpnja 1978. u Rijeci. U Zagreb dolazi na studij filozofije i religijske kulture na Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu gdje diplomira 2002. (prof. filozofije i religijske kulture). Uz studij filozofije pohađa i izvanredni studij orgulja na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković”, a kasnije se upisuje kao redovni student crkvene glazbe. Orgulje studira kod doc. art. Mirte Kudrne, a improvizaciju kod izv. prof. mr. art. Ante Knešaureka te diplomira 2009. godine (prof. crkvene glazbe – dipl. crkveni glazbenik).

Redovito pohađa seminare i majstorske tečaje vezane za interpretaciju orguljaške glazbe od kojih valja istaknuti: José Luis González Uriol (Španjolska), Roman Perucki (Poljska), Mario Penzar (Hrvatska), Karen de Pastel (Austrija), Danijel Drilo (Njemačka), Gabriel Bestion de Camboulas (Francuska), Lorenzo Ghielmi (Italija) itd.

Završio je magistarski studij sakralne glazbe, smjer (modul) orgulje, na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Maria Perestegija (orgulje), prof. Maksa Strmčnika (improvizacija) i prof. Ivana Florjanca (orguljaška kompozicija) (magistar akademski sakralni glazbenik). Dobio je posebnu pohvalu uz diplomu (Summa cum laude) za uspješno napisan i obranjen magistarski rad s najvišim ocjenama. Zahvaljujući vrlo uspješno odsviranom magistarskom recitalu na orguljama franjevačke crkve u Ljubljani, dobio je Prešernovu nagradu.

Kao orguljaš korepetitor, improvizator i aranžer snimio je nekoliko CD-a. Bavi se skladanjem liturgijske glazbe i glazbe za orgulje te je pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Kao orguljaš solist, komorni glazbenik i korepetitor nastupao je u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj i Mađarskoj. Glavni je orguljaš u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, a povremeno je orguljaš i u Zagrebačkoj katedrali. Od 2017. umjetnički je voditelj orguljaškog ciklusa koncerata u Zagrebačkoj katedrali pod nazivom “Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale – Sonores organi”. Na međunarodnom natječaju za nove skladbe “CRO PATRIA”, 2018. godine, dobio je brončanu nagradu. Član je uredničkog vijeća znanstvenog časopisa za sakralnu glazbu Sveta Cecilija.

Od 2012., kao vanjski suradnik, predaje improvizaciju, orgulje i organografiju na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2015. godine stalno je zaposlen profesor u statusu predavača.

Nastava:

Studij crkvene glazbe (Institut za crkvenu glazbu):

Improvizacija I
Improvizacija I – izborni
Improvizacija II
Improvizacija II – izborni
Organografija
Organografija – Izborni
Orgulje I-IV

Objavljeni najvažniji znanstveni radovi:

Članak u časopisu “Sveta Cecilija” – “Crkveni glazbenik i njegov instrument – povijest orgulja (1)”

Članak u časopisu “Sveta Cecilija” – “Crkveni glazbenik i njegov instrument – akustika i svirale (2)”

Članak u časopisu “Sveta Cecilija” – “Crkveni glazbenik i njegov instrument – registri orgulje (3)”