Fenomen zagrebačkoga KBF-a

 

»350 godina Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu«, monografija; uredili: Mario Cifrak, Vanda Kraft Soić, Danieal Patafta, Davor Šimunec; izdavač: Sveučilište u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet, rujan 2020., 504 str.

 

Monografija »350 godina Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu« izdana je prigodom obljetnice Fakulteta čije utemeljenje označava ujedno početak Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o dvojezičnom, hrvatsko-engleskom djelu, monumentalnoga formata koje na više od 500 stanica ističe važnost KBF-a kroz njegovu povijest, o čemu govori prvi od dva velika dijela monografije »Fakultet jučer«, a potom i njegovu važnost za Crkvu u Hrvatskoj i hrvatsko društvo u sadašnjosti u dijelu »Fakultet danas«. Treći, manji dio naslovljen s »Fakultet sutra« na nekoliko stranica ističe potrebu nastavljanja s reformama i promicanjem kvalitete pojedinih djelatnosti. Posebnost KBF-a ističe uvodni tekst koji je svojevrsna definicija Fakulteta, završavajući riječima: »Fakultet je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kao i svaka druga sastavnica s tom razlikom da je istodobno i crkveni Fakultet sa svim posebnostima njegova postojanja i djelovanja koje iz toga proizlaze.«

Na prvim stranicama monografije, odmah nakon preslike povelje koju je prigodom visoke obljetnice Fakultetu dodijelila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, stoji čestitka pape Franje, a predgovor je napisao kardinal Josip Bozanić. Uvodnu riječ u knjizi napisao je dekan KBF-a dr. Mario Cifrak. Monografija obiluje tekstualnim i fotografskim sadržajima u kojima su protagonisti nastavnici, djelatnici, nositelji raznih odgovornosti, a primjereno se mjesto daje i zaslužnim pokojnim profesorima. Izdanje donosi i opise katedri i smjerova te različitih djelatnosti Fakulteta poput izdavaštva, uz poneku panoramsku fotografiju zgrade u Vlaškoj 38. Nakon kazala imena i sadržaja monografija završava nizom fotografija s proslave 350. godišnjice. (J. Š.)