Stručni skup Dani crkvene glazbe u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji sa Hrvatskim društvom crkvenih glazbenika održan je 20. i 21. listopada 2016. godine.
Središnja tema ovogodišnjeg skupa bila je “Liturgijska glazba božićnog vremena”.

Nakon molitve, svim okupljenima obratili su se delegat uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački , v. d. dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonči Matulić te predstojnica Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidakovć” doc. art. Mirta Kudrna uputivši prigodne riječi dobrodošlice.
Svojim prisutstvom i nadasve stručnim i sadržajnim predavanjem ovo događanje obogatio je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, promišljajući o znakovito važnoj ulozi i naravi glazbe u liturgiji, njenom etabliranju kroz Sveto pismo u kojem već Knjiga postanka govori o Bog koji pjeva i o čovjeku koji pjeva, zatim u životu prvih zajednica pa sve do danas, pod nazivom Liturgijska glazba: spomen i proroštvo. Osim glazbe, tišina također čuva spomen i nadu, ona predstavlja povlašteni prostor susreta s Bogom. Crkva je oznaka Božje prisutnosti u ljudskome, prisutnost vječnoga u vremenu. Tišina i glazba neraskidivo su povezane: “Tišina koja predhodi prvoj noti i tišina nakon zadnje note neizostavne su da bi glazba mogla sebe očitovati, da bi mogla postojati.” Tako u liturgiji Crkva pronalazi svjetlo za hod prema Nebeskome gradu.
Uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. s. Katarine Koprek sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković“ Gregorijanski napjevi božićnoga vremena. Predavačica je ukazala na zakonitosti starih notacija i interpretacije gregorijanskih napjeva te neodvojivu povezanost teksta i melodijskih linija. Prof. art. mo. Miroslav Martinjak sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković “ razmatrao je Otajstvo Božića u hrvatskim božićnim popijevkama. Počevši od one prve i najstarije “Bog se rodi v Vitliomi” pa sve do onih koje se i danas vrlo često čuju, pokazao je da ih sve, bez obzira na vremensko razdoblje i prostor nastanka, povezuje “Mlado Sunce s visine”.
Poslijepodnevni program započeo je u profanom tonu, predavanjem Anite Gergorić, prof., više savjetnice za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost pri Agenciji za odgoj i obrazovanje s temom Interkulturalni pristup nastavi glazbene kulture, i njene kolegice Gabriele Feher, prof. Profesorice su podijelile svoja iskustva stećena kroz različite nastavne metode i stručno područje svoga djelovanja.
Uslijedile su glazbene radionice profesora Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković”: Orguljaške skladbe božićne tematike u realizaciji doc.art. Mirte Kudrna i doc.art. Elizabete Zalović te radionica pod nazivom Praktični rad sa crkvenim zborovima Marka Magdalenića, prof.
Cjelodnevni program završio je euharistijskim slavljem Veni Sancte Spiritus u Zagrebačkoj prvostolnici koje je predvodio uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić.
Drugi dan stručnog skupa “Dani crkvene glazbe” također je započeo molitvom, a potom je usljedilo predavanje Milana Hibšera, prof. sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” pod nazivom Crkveni glazbenik i njegov instrument. Profesor Hibšer predstavio je povijesni razvoj orgulja, njihovu konstrukciju, proces nastanka tona, i ulogu orgulja i orguljaša u liturgiji. Svoje predavanje završio je poticajem za stvarno poznavanje i korištenje mogućnosti instrumenta, orgulja, koje su jedine namijenjene samoj liturgiji, jer najsavršenije od sebe dajemo za Najsavršenije.
Prof.art. Jasenka Ostojić sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje i radionicu Intonacija u vokalnoj glazbi. Svojim primjerima i iskustvima sve okupljene poučila je o važnim segmentima pravilnog nastanka tona i pjevanja, što će uvelike koristiti svim voditeljima crkvenih zborova.
Program je završio koncertom studenata Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su izveli djela iz orguljske literature te nekoliko gregorijanskih napjeva.
Ovogodišnji Dani crkvene glazbe bili su iznimno bogati sadržajem i uspješno organizirani od strane Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pružili koristan poticaj i obogatili novim znanjem više od stotinu sudionika.