Za polaznike Programa cjeloživotnog obrazovanja Teološka kultura i Liturgijska glazbena kultura na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je adventski duhovno-formativni susret kojega je vodio mons. dr. Ivan Šaško. Tema predavanja mons. Šaška bila je Liturgijsko slavlje kao ‘vrijeme bez vremena’.

U predavanju je mons. Šaško prisutnim polaznicima približio temu razumijevanja slavlja svetoga općenito u religijskom smislu te posebno u kontekstu kršćanske liturgije ukazujući kako je liturgijsko slavlje vrijeme susreta objave i svetoga, ono je prostor i vrijeme susreta Boga i cjelovitog čovjeka, vrijeme u kojemu bi posebno do izražaja trebao doći i treći transcendental, lijepo. Dok danas kroz estetiku uglavnom susret s lijepim tumačimo pojmom privlačnosti, u biblijskom poimanju moramo biti na oprezu jer, kako je istakao mons. Šaško ukazujući na primjer proroka Jeremije, u biblijskoj predaji je jasno prenesena i dimenzija sedukcije koja se može protumačiti u liturgijskom ključu čitanja kao bezinteresnost, beskorisnost. Liturgijsko vrijeme je znak heteronomnosti vremena kojega osobito naša zapadna civilizacija želi svesti na homogeno što kao posljedicu ima propagiranje protežnosti vremena slavljenja te time i banalizaciju vremena slavlja, banalizaciju vremenitosti. Temeljnim se postavlja pitanje: ima li današnji čovjek još uvijek potrebu za slavljem, prepoznaje li posebnost vremena slavlja? Liturgijsko slavlje, kao ono koje označava posebno „vrijeme bez vremena“ daje smisao vremenitosti. Posebnost kršćanskog liturgijskog slavlja kao „vremena bez vremena“ leži u važnosti koja se daje tjelesnosti. Bog se utjelovio, uprisutnio se, čime naša tjelesnost dobiva na važnosti u mjeri da postajemo zahvaljujući Kristovom tijelu zajednica, jedinstveni u njegovom Mističnom tijelu Crkvi. 

Nakon predavanja uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio mons. Šaško u koncelebraciji s dekanom KBF-a prof. dr. sc. Mario Cifrakom i prodekanima izv. prof. dr. sc. Nenadom Malovićem i doc. dr. sc. Antom Barišićem. Na misnom slavlju su na aktivan način, molitvom i pjesmom, sudjelovali polaznici Programa cjeloživotnog obrazovanja. Oslanjajući se na prethodno predavanje, biskup Šaško je u homiliji potaknuo na djela ljubavi i jedinstvo u Crkvi.

Ojačani euharistijom, sudionici su nastavili druženje razmjenjujući iskustva i spoznaje stečene tijekom duhovno-formativnog susreta.

Program cjeloživotnog obrazovanja Teološka kultura koji se započeo održavati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od jeseni 2018. godine, namijenjen je laicima koji žele ozbiljan i sustavan, ali ne akademski susret s teologijom te redovnicama i redovnicima koji žele steći sustavnu teološku naobrazbu. Program Teološke kulture nudi formativni hod usmjeren omogućavanju svjesnijeg življenja vjere i kompetentnog ostvarivanja različitih poslanja povezanih s navještajem, s  liturgijom, s caritasom unutar crkvene zajednice. Također se pruža poticaj na promišljanje i traženje Boga onomu tko postavlja pitanje glede smisla i glede vjere.

Od ove akademske godine pored Teološke kulture i već prije pokrenutog programa Teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj djece predškolske dobi, započet je i cjeloživotni program Liturgijska glazbena kultura, prvenstveno namijenjen voditeljima i sviračima crkvenih zborova. Sve informacije o navedenim programima mogu se naći na mrežnim stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Program cjeloživotnog obrazovanja.

Doc. dr. sc. Branko Murić