Gregorijanska pasionska baština – praktični dio diplomskoga ispita  Nevena Bolteka

            Mističnost Kristove, ali i naše, ljudske patnje, njegove muke, križa i uskrsnuća, kršćanstvo proživljava u svetost Velikoga tjedna. Ona se glazbom opjevava na osobit način – riječ i melodija interaktivno unose bogoduhost danima koji su sami po sebi uzvišeni.

            Svetost misterija Velikog tjedna doprinijeli su i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu korizmenim koncertom pod organizacijskim okriljem festivala Pasionska baština u župi Sv. Obitelji 4. travnja 2023. izvođenjem repertoara s gregorijanskim napjevima.

            Mnogobrojne okupljene, izvođače i publiku, na početku koncerta pozdravila je predsjednica Festivala, umjetnička savjetnica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Eva Kirchmayer Bilić, istaknuvši kako je prvi i posljednji koncert Festivala održan upravo u crkvi Svete Obitelji kojoj je na čelu župnik vlč. Danijel Dukić.

            Najavom izvođača započeo je iznimno uspio, zanimljivo dramatski koncipiran i glazbeno vrhunski pripremljen koncert. Pažljivo promišljenim izborom skladbi i profinjeno prezentiranim programom dirigirao je student prve godine diplomskoga studija Gregorijanika na Institutu za crkvenu glazbu Neven Boltek, čime je ujedno položio praktični dio diplomskoga ispita pod mentorstvom prof. dr. sci.  Katarine Koprek, predstojnice Instituta. To je, u godini u kojoj Institut za crkvenu glazbu obilježava 60-u obljetnicu osnivanja, prvi diplomski ispit studija gregorijanike koji je na Institutu uveden prije nekoliko godina.

           Odlično pripremljeni i uvježbani izvođači doprinijeli su ljepoti izvedbe. Članovi ansambla bili su studenti Instituta –

Schola cantorum femininum: s. Anđela Crnjac, Amalija Čehulić, Amanda Letica, Mirjam Uremović, Mihaela Lasić, Lucija Pahljina, Matea Šipić, Samanta Totović,

Schola cantorum masculinum: Ivon Fabijanec, Ivan Marčić, Kristijan Martinec, Bruno Radešić, Tomislav Torbar, te

solisti: Hana Ilčić, Amalija Čehulić, Mislav Lucić, Mislav Peček, Ivo Majer i Pero Prosenica,

          Čistom intonacijom i profinjenom bojom glasa ansambl i solisi sat vremena, koliko je trajao program, naviještali su svetopisamske tekstove gradeći atmosferu posebne dubine i proživljavanja. Posebno je do izražaja došla povezanost naratora, solista i publike, koja je postignuta izvrsnim scensko osmišljenim nastupom. 

          Narator fr. Mislav Peček proživljeno je naviještao cjelovit tekst muke po Mateju koji je bio popraćen stalnim glazbenim brojevima, pa je schola svojim intervencijama imala ulogu komentiranja radnje: iz perspektive naroda, vjernika pojedinca ili samoga Krista. Ukupnom je dojmu pridonio i križonoša Roberto Letica.

           Zainteresiranost za koncert potvrdila je i mnogobrojna publika koja je iznimno dugim pljeskom nagradila ovaj zahtjevan i opsežan rad.

           Radost Vazma posljednja je stavka naših života. Obogaćeni ovim susretom koračamo ka Kristu, vječnoj pjesmi i melodiji.