U srijedu 17. studenoga 2021. u 12.30 predstavnici studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon molitve uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koju je na Fakultetu predvodio dekan prof. dr. sc. Josip Šimunović, krenuli su na putovanje prema Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Zahvaljujući profesoricama doc. dr. sc. Martini s. Ani Begić i doc. dr. sc. Kati s. Amabilis Jurić, voditeljicama puta, u autobusu je bilo ozračje zajedništva i molitve. U Đakovu su nas, predivnom gestom darivanja prigodnih majica, dočekali predstavnici djelatnika i studenata KBF-a te nas smjestili u studentski dom. Nakon obilaska Fakulteta i upoznavanja slavljena je sveta misa u kapelici Marije, Majke Crkve koju je predvodio dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Nakon svete mise zajednički smo se uputili prema đakovačkoj katedrali gdje nas je dočekao bogoslov 5. godine Antonio Pekić, koji nas je poveo u obilazak katedrale upoznajući nas s njezinom bogatom poviješću. Poslije obilaska uslijedila je večera i prigodno druženje u kantini Fakulteta.

U četvrtak 18. studenoga 2021. u jutarnjim satima KBF Zagreb i KBF Đakovo krenuli su prema Vukovaru. Predstavnicima studenata i profesora naših dvaju Fakulteta priključilo se i 19 bogoslova iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, predvođeni odgojiteljem vlč. Josipom Đurinom i duhovnikom vlč. dr. Antom Pavlovićem. Nakon kratke okrjepe u dvorani sv. Bone kod franjevačkog samostana zaputili smo se u smjeru vukovarskog vodotornja kako bismo se priključili povorci prema Memorijalnom groblju. Tijekom hoda molili smo krunicu i pjevali marijanske pjesme. Na groblju je slavljena sveta misa koju je predslavio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Nakon euharistijskog slavlja zaputili smo se prema spomeniku i zapalili svijeće za sve poginule i nestale tijekom Domovinskog rata. Nakon zajedničkog ručka, organiziranog zahvaljujući đakovačkom dekanu profesoru Dugaliću, oko 17 sati krenuli smo za Zagreb.

U ime svih studenata zahvaljujemo Vodstvu Fakulteta u Zagrebu, Povjerenstvu za pastoral studenata KBF-a te našim voditeljicama docenticama Begić i Jurić za financijsku i moralnu potporu te Vodstvu KBF-a u Đakovu na divnom gostoprimstvu i zajedništvu u kojem je proteklo cijelo ovo putovanje, cilj kojega je svakako ispunjen te smo još jednom dokazali koliko je zajedništvo ključno da i u ovakvim tužnim i teškim trenucima i danima ne zaboravimo jedni na druge, osobito na one koji su dali svoje živote za našu Domovinu.

Predsjednica Studentskog zbora KBF-a

Tena Lončarević