Marijanski koncert Pučkih pivača KBF-a: „Zauvik okrunjena slavi slavlje“

, ,

Ansambl „Pučki pivači KBF-a“ službeni je vokalni ansambl Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija „Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja“, a s vremenom su se priključili i studenti s drugih sastavnica Sveučilišta.

U pet godina postojanja, od svoga prvog nastupa korizmenih napjeva održanog 21. ožujka 2018., ostvarili su više od 50. zapaženih nastupa unutar ciklusa koji su uvijek slijedili tijek liturgijske godine. Uz proslavu (polu)jubileja – 5. godišnjice djelovanja ansambla –  posebno se ističe koncertna turneja uz program korizmenih napjeva „Puče moj“ (Šibenik – Dugopolje – Međugorje).

Uz te, vrlo pozitivnim komentarima popraćene cikluse, ansambl je ostvario i niz drugih nastupa među kojima se ističe suradnja s ansamblom „Harmonija disonance“ s kojim su ostvarena dva zajednička koncerta (Novinarski dom; KD Blagoje Bersa – Muzička akademija u Zagrebu). Ansambl je u lipnju 2020. nastupio i u sklopu festivala Pasionske baštine, a u svibnju 2022. u sklopu Zrin-festivala. U lipnju 2022. i 2023. ostvareni su i nastupi u sklopu 56. i 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb. U listopadu 2022. ansambl nastupa prigodom predstavljanja monografije mons. Želimira Puljića „Biskupska konferencija. Kolegijalnost i zajedništvo s općom i partikularnim Crkvama“ – popratnog dijela plenarne sjednice HBK-e. U travnju 2023. ansambl se predstavlja nastupom na svečanoj proslavi 30. obljetnice osnutka IKA-e i 25. obljetnice početka emitiranja programa HKR-a. Svojim pjevanjem, ansambl redovito uveličava i službene događaje u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nastupi ansambla u više su navrata bili i medijski popraćeni, što od medija katoličke provenijencije (Hrvatska katolička mreža, Laudato TV, portal Bitno.net), što od nacionalnih i lokalnih (Hrvatska radiotelevizija, Varaždinska televizija, Televizija Zapad, Portal Ureda za medijski pastoral Varaždinske biskupije, Portal53). Ovdje posebno valja istaknuti dvodijelnu reportažu o radu ansambla u emisiji „Etnoton“ Hrvatskoga radija (HRT); nastup u emisiji Hrvatske radiotelevizije “Zdravo budi, mladi Kralju“, emitiranoj 24. prosinca 2022.; predstavljanje u emisiji Kulturogram Hrvatskog katoličkog radija 20. ožujka 2023, uz 5. godišnjicu djelovanja ansambla.

Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete, doc., a od 2019. postaje i službenim vokalnim ansamblom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

* * *

Velika je radost što možemo na koncu obilježavanja svoga polu(jubileja) – 5. godišnjice djelovanja –  preporučiti se zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske, ne umijući drukčije i bolje nego pjesmom Njoj u čast!

MARIJANSKI KONCERT

„Zauvik okrunjena slavi slavlje“

Zahvaljujte, od Sinja junaci,

brez pristanka Isusovoj Majci,

kojano vas od Turak’ obrani!

I da ste mi zdravi, Cetinjani!

 

Stihovima franjevca i pučkog pjesnika Andrije Kačića Miošića s užitkom najavljujemo koncert u Gospinom gradu Sinju povodom 307. obljetnice krunjenja Slike sv. Prilike. Tom krunom od suhoga zlata, dana 22. rujna 1716. godine, splitski nadbiskup Cupilli, svečano je okrunio Gospinu sliku. Na kruni je natpis: „IN PERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT ANNO MDCCXV“ – Zauvijek okrunjena slavi slavlje 1715.

Nakon samoga krunjenja formirala se procesija, a za vrijeme procesije pucali su mažuri i pjevao se himan Zdravo, morska zvijezdo. Upravo tim i takvim napjevima Pučki pivači KBF- a pod umjetničkim vodstvom Joška Ćalete ,u crkvi Gospe Sinjske 22.9.2023. u 19:30, približit će vam pučku pjevanu tradiciju hrvatskoga naroda.

Krunu o’ zlata Kraljice liposti,

Ti za nas nosi, puna si milosti!

 

Dobro nam došli!

dr. sc. Joško Ćaleta, doc.
                                                                                                   umjetnički voditelj Pučkih pivača KBF-a