Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dominikanski samostan sv. Marije Milosne Bol uz pomoć Centra za kulturu općine Bol od 6. do 9. travnja 2021. organizirali su Orguljašku školu u Bolu na otoku Braču. Škola je bila namijenjena studentima orgulja i crkvenim glazbenicima. Prva Orguljaška škola usprkos nepovoljnim okolnostima uspjela je okupiti 9 polaznika – studenata Instituta za crkvenu glazbu, programa cjeloživotnog obrazovanja KBF-a Liturgijska glazbena kultura i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. 

Nastava se odvijala kroz majstorske tečajeve izv. prof. art. Mirte Kudrna i izv. prof. art. Elizabete Zalović na impozantnim orguljama dominikanskog samostana. Škola je otvorena u utorak, 6. travnja sv. misom koju je predvodio don Ivica Huljev, dekan Bračkog dekanata. Euharistijsko slavlje pjevanjem su pratili polaznici Orguljaške škole pod dirigentskim vodstvom Vinka Karmelića, prof. uz orguljsku pratnju Ivana Šćepanovića, mag. muz. Po završetku mise uslijedio je kraći koncert predavača.

Program Škole u četvrtak, 8. travnja uključivao je i upoznavanje s povijesnim orguljama otoka Brača. Ovo studijsko putovanje vodili su mladi diplomirani profesori glazbe porijeklom s otoka Brača – orguljaš Ivan Šćepanović i glazbeni pedagog Vinko Karmelić. Njihov entuzijazam, poznavanje specifičnosti lokalnih instrumenata i ljubav prema liturgijskoj glazbi na najljepši način približili su studentima povijesne instrumente kao jednu od najznačajnijih vrsta materijalne kulturne baštine Brača. Sudionici Orguljaške škole imali su priliku upoznati se s izuzetno vrijednim orguljama u Pučišćima, Postirama, Supetru, Milni, Ložišćima, Donjem Humcu i Nerežišćima. Orgulje iz tih mjesta pružaju primjer procvata orguljarstva na našim prostorima, zahvaljujući djelovanju svjetski renomiranog hrvatskog graditelja orgulja don Petra Nakića i cijele plejade njegovih učenika. Iznimno rijedak primjer koncentracije takvih remek-djela na razmjerno malom lokalitetu čini Brač jedinstvenim mjestom za orguljaše i glazbenike usmjerene na izvođenje uglavnom talijanske ranobarokne glazbe.

Zahvaljujući susretljivosti svećenika Bračkog dekanata polaznici su upoznali povijest mjesta, kulturnih znamenitosti i tradicije pučkog liturgijskog pjevanja koje je neraskidivo vezano uz kulturu i identitet dalmatinskih otoka. Posebno su za studente crkvene glazbe bili zanimljivi, za većinu nepoznati, pojedinosti obreda Velikoga tjedna otoka Brača koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i njihove promjene kroz povijest. Tijekom inspirativnoga studijskog putovanja bili smo praćeni brigom i toplom gostoljubivošću časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi. Ovaj programom bogat dan polaznici i predavači završili su posjetom vidikovcu na Vidovoj gori, jednoj od brojnih turističkih atrakcija otoka Brača.

Orguljaška škola je završila u petak, 9. travnja sv. misom koju je predvodio o. Ivo Plenković, OP. Zborom polaznika Škole ravnao je Vinko Karmelić, a za orguljama bio je fr. Bonifacije Franjo. Po završetku misnog slavlja pred brojnom publikom uslijedio je koncert sudionika Orguljaške škole koji su kroz skladbe različitih stilova pokazali svu ljepotu i bogatstvo boja orgulja crkve sv. Marije Milosne.

Svako putovanje obilježavaju ljudi s kojima se susrećemo putem. Naš boravak na Braču obilježila su upoznavanja i druženja s dragim ljudima. Uz nove spoznaje, neprocjenjiva iskustva doticaja s vrijednim instrumentima svim će sudionicima ostati u pamćenju. Stoga nam je želja i intencija da ova inicijativa postane tradicija i zaživi u prekrasnom ambijentu otoka Brača.

     

Fotogalerija