Zagreb, 2. siječnja 2021.
Spomendan sv. Bazilija i Grgura Nazijanskog 2021.

 

Dragi profesori, djelatnici i studenti,

jučer smo ušli u 2021., novu građansku godinu. Pišem Vam na Dan žalosti koji je u našoj Hrvatskoj proglašen zbog posljednjeg razornog potresa koji je uz velike materijalne štete odnio i ljudske živote i donio veliku žalost, u isto vrijeme žali se i u našoj Bosni i Hercegovini zbog gubitka osam mladih života. Još se oporavljamo od potresa koji je u ožujku prošle godine oštetio i zgradu našega KBF-a, a ovih dana smo ju obilazili da vidimo ima li kakve nove štete, baš kao i knjižnicu i stan profesora Goluba. Hvala Bogu čini se da je sve u redu, a stručnjaci koji bi trebali doći sljedeći tjedan to će moći bolje utvrditi. Odmah poslije Dana Fakulteta 2020. bili smo prisiljeni na nastavu na daljinu zbog pandemije, a ona nas je dopratila i u ovu godinu.

U svemu tome želio bih da nas kao akademsku zajednicu pouče riječi sv. Bernardina Sijenskog: “Veliki je temelj vjere Ime Isusovo jer stvara sinove Božje. A srž se katoličkog vjerovanja sastoji u poznavanju Isusa Krista – svjetla koji je svjetlo duše, vrata života, osnova vječnog spasenja” (iz djela Vječno evanđelje).

I da to ostvarimo u ovoj 2021. potaknuti propovijeđu sv. Grgura Nazijanskog u pohvalu svom kolegi sv. Baziliju: “Vodila nas ista želja za najpoželjnijom stvari, za naukom. Ali među nama nije bilo zavisti, a cijenili smo takmičenje. Obojica smo se natjecali, ne tko će prvi odnijeti pobjedu, nego tko li će je prvi drugome prepustiti. Jer, obojica smo slavu drugoga smatrali svojom”.

Pogledajmo svi zajedno ima li u našoj fakultetskoj zajednici stradalih zbog ovog potresa, pa da njihovu nevolju ublaži naše “djelo darežljivosti” (2 Kor 8,6).

 

U Kristu Vaš

 

 V. d. dekana Fakulteta

Prof. dr. sc. Mario Cifrak, v. r.