Studenti Instituta za crkvenu glazbu na Međunarodnim danima orgulja Akademije za glasbo u Ljubljani

,

Studenti Instituta za crkvenu glazbu KBF-a 11. ožujka 2024. sudjelovali su na Danima orgulja – međunarodnoj kulturnoj manifestaciji u organizaciji Akademije za glasbo Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija. Tijekom nekoliko tjedana na ljubljanskoj Akademiji gostovali su koncertni orguljaši i profesori orgulja iz europskih visokoškolskih glazbenih institucija koji su kroz svoje koncerte i predavanja, otvorena za kulturnu javnost, popularizirali orgulje. Važan su dio događaja bili nastupi studenata orgulja, a čast predstaviti svoje matične ustanove, osim sudenata zagrebačkog Instituta za crkvenu glazbu, imali su i studenti Konzervatorija Giuseppe Tartini iz Trsta, Italija te studenti iz klase prof. Marija Penzara Muzičke akademije u Zagrebu.

Studenti ICG-a zajedno sa studentima Odsjeka za sakralnu glazbu Akademije za glasbo održali su cjelovečernji koncert u dvorani Akademije na velebnim koncertnim orguljama. Svoje muziciranje pred kolegama i slovenskom publikom pokazali su: Ivan Madunić, Kristijan Martinec, Bruno Radešić, Mihaela Lasić, Amalija Štuban, s. Anđela Crnjac i Amanda Letica pod mentorstvom izv. prof. art. Mirte Kudrna, izv. prof. art. Elizabete Zalović, doc. art. Milana Hibšera.

Na Akademiji uoči koncerta gosti iz Zagreba imali su priliku za upoznavanje s još jednim novoizgrađenim tromanualnim instrumentom koji služi za nastavu orgulja i improvizacije. Poslije koncerta intenzivni i bogat doživljajima posjet Ljubljani završio je večerom i ugodnim druženjem sa slovenskim kolegama.