U organizaciji udruge Pasionska baština, od 7. do 10 lipnja 2018. godine, održan je XII. Međunarodni znanstveni simpozij „Muka kao nepresušno nadahnuće kulture“ – PASIONSKA BAŠTINE LIKE, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Radni dio skupa se održavao u petak i subotu u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku, a teme predavanja bile su vezane uz povijesne tokove-domovinski rat, književnost, glazbu i likovnost.

Dva su studenta našega Fakulteta, Mihael Mojzeš i Ivan Buljan, pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete, sudjelovali u izlaganju na temu ISTRAŽIVANJE, REVITALIZACIJA I PREDSTAVLJANJE PUČKIH KORIZMENIH (VOKALNIH) TRADICIJA LIKE I GACKE. Prethodilo je istraživanje s kojim su započeli još u mjesecu siječnju ove godine, u mjestima Donji Lapac, Perušić i Kuterevo. Susreti s kazivačima iznjedrili su mnoštvo zanimljivosti vezanih za lokalnu izvedbenu praksu crkvene pučke glazbene tradicije i pobožnosti, a cilj je bio osvijestiti im pozitivan odnos prema tradiciji koju poznaju i koju su sposobni kvalitetno prezentirati te ukazati pri tome na mogući novi (koncertno, izvedbeno scenski) model predstavljanja pučke glazbene tradicije.

Plodovi istraživanja su dva koncerta pod nazivom „O Isuse izranjeni“ održana 10. ožujka u crkvi župe Presvetog Trojstva, Otočac, i 7. lipnja u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Starčević“, Gospić, te neprocjenjivo vrijedno iskustvo i nova poznanstva.

Ivan Buljan