Terenska nastava studenata prve godine diplomskog studija Crkvena glazba-Gregorijanika  

U srijedu 23. studenoga 2022. studenti prve godine diplomskog studija Crkvena glazba-Gregorijanika  u sklopu izvođenja nastave kolegija Hrvatski liturgijsko-glazbeni kodeksi na čelu s prof. dr. sc. Katarinom Koprek, predstojnicom Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posjetili su Metropolitansku knjižnicu.

Studente je o povijesti Metropolitanske knjižnice i bogatim fondom knjižnice upoznala  knjižničarka i čuvarica bogate crkvene baštine zagrebačke metropolije, Emilija Domazet.

Vođeni kroz vrijedne pisane tragove bogate crkvene prošlosti koja još uvijek živi u liturgiji sadašnjosti studenti su mogli oživotvoriti znanstvene spoznaje kojima se bave u akademskoj godini.

Prvi rukopisi doneseni na područje današnje zagrebačke Metropolije svjedoče o razvoju liturgijskog konteksta sjevernih prostora o čemu je govorila prof. dr. sc. Katarina Koprek. Bila je to jedinstvena prilika za prezentaciju rijetkih rukopisa koje su studenti imali priliku vidjeti i prelistati. Uz mjere predostrožnosti studenti su mogli zaviriti u prostorije trezora koji je zatvoren za javnost.

Vjerujemo kako će mladi naraštaji budućih gregorijanista surađivati s Metropolitanskom knjižnicom i otkrivati ovo blago hrvatske grude.  

Ivon Fabijanec