Tribina „Mladi pred izazovima svijeta“

Studentski zbor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je u četvrtak, 3. travnja u prostorijama Fakulteta tribinu pod nazivom „Mladi pred izazovima svijeta“. Gosti tribine bili su najpoznatiji hrvatski komičar, Željko Pervan i župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, fraIvica Vrbić koji su na vrlo zanimljiv način progovorili o utjecaju medija na mlade te o važnosti donošenja odluka i ustrajanju u njima.

 

Pred Bogom smo svi kao žitno polje

 

„Niste sastavljeni najviše od vode, nego od medija“, naglasio je na samome početku Željko Pervan studentima, te dodao kako je najveći problem što ih ne znamo kritički promatrati. U konstantnoj razapetosti između onoga materijalnoga i onoga duhovnoga, nemamo nikakve druge garancije u životu osim našeg osobnog kontakta sa Stvoriteljem, a prava žalost današnjega svijeta jest što više vjerujemo po čudima, nego po ljubavi. Željko Pervan također je studentima osobito stavio na srce da ne popuštaju pred simbolima zla jer su podcijenjeni i ulaze na mala vrata.

 

„Pred Bogom smo svi kao žitno polje – svi iste visine, samo djela govore“, istaknuo je gospodin Pervan, te dodao da „vjera u Krista posvećuje!“ Potaknuo je stoga studente da se bore protiv sebe, da svjedoče svojim životom, budu pravedni prema sebi i drugima i što češće pristupaju sakramentu ispovijedi. Naglasio je također važnost kritičke procjene informacija kojima nas „bombardiraju“ mediji jer „istina se ‘proizvodi i izvozi’, a mi ne znamo pogledati u sebe“. Na kraju svoga izlaganja, Željko Pervan potaknuo je mlade da rade na svojoj osobnosti, bore se za nju i razvijaju je kako bi ostali nezamjenjivi unikati.

 

Isus voli našu mladost

 

U drugom izlaganju fra Ivica Vrbić objasnio je studentima koliko je važno prihvatiti samoga sebe – „puno razmišljamo o tome kakvi su drugi, a Isus voli našu mladost, voli nas takve kakvi jesmo“. Isusov život poručuje nam da smo vrijedni što bi nas osobito trebalo potaknuti da ostvarimo poslanje koje nam je On dao iako nam se ponekad teško odreći bogatstva naše mladosti da bismo krenuli za Isusom jer nemamo dovoljno hrabrosti, bojimo se da ćemo previše izgubiti ako mu se predamo. „Vašoj mladosti Isus je ostavio Duha Svetoga da vas vodi, molite da se njegovi darovi na vama očituju i da znate izabrati pravi put“, naglasio je fra Ivica studentima.