Uvodni susret za studente prvih godina

,

Dana 3. listopada 2022. prigodno je obilježen prvi dan predavanja u akademskoj godini 2022./2023. za studente prvih godina svih studijskih smjerova Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uvodni susret održan je u dvorani 1 na novoj i privremenoj lokaciji Fakulteta u Voćarskoj 106. Susret je moderirala izv. prof. dr. sc. Silvija Migles.

Molitveni početak te riječ dobrodošlice brucošima uputio je Dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Josip Šimunović, nakon čega su svoju dobrodošlicu izrazili i Predstojnik Instituta religijskih znanosti, izv. prof. dr. sc. Denis Barić te Predstojnica Instituta za crkvenu glazbu, prof. dr. sc. Katica s. Katarina Koprek. Svaki od govornika predstavio je svoje područje djelovanja na KBF-u, zaželjevši svima blagoslovljen početak nove akademske godine i svekoliki uspjeh u radu i studiranju.

Gđa Suzana Kikić predstavila je studentima SRCE – Sveučilišni računski centar kao središnju infrastrukturnu ustanovu cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja RH, te ih upoznala sa njihovim mogućnostima korištenja istog.

Doc. dr. sc. Branko Murić, prodekan za znanost, istaknuo je važnost KBF-a te njegovu ucijepljenost u korijenima Sveučilišta, ističući 350 godina duge i bogate tradicije postojanja KBF-a. Naglasak je stavio i na programe mobilnosti studenata.

Prodekan za znanost, doc. dr. sc. Mislav Kutleša upoznao je studente sa razlozima boravka na privremenoj adresi na Šalati, a zatim i sa prostorima kojima studenti raspolažu na novoj lokaciji i važnom zajedničkom zadaćom pridržavanja kućnog reda.

Izv. prof. dr. sc. Silvija Migles govorila je o zahtjevnosti i izazovima studiranja kao i o odgovornom pristupu učenju. Također je upoznala studente sa sustavom podrške koji im se pruža na Fakultetu, počevši od voditelja godišta, preko sustavne i koordinirane podrške THEOSavjetovanje i podrška studentima do Povjerenstva za pastoral studenata koje brine za pastoralne aktivnosti, za produbljivanje međuljudskih odnosa i duhovno-eklezijalnu izgradnju studenata.

Kao važnu novost predstavljen je novi studijski program koji se od ove akademske godine izvodi na Fakultetu. Riječ je o dvopredmetnom preddiplomskom studiju Teološko-religijske znanosti i Povijest, koji se izvodi u suradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Studij je predstavio i na poseban način ohrabrio prvu grupu studenata prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za nastavu HKS-a.

Nakon kratke pauze i predaha, voditeljica Knjižnice KBF-a Vlatka Božićević, dipl. kateh. i dipl. bibl. upoznala je studente s djelatnošću i bogatom poviješću Knjižnice, pri čemu im je ukazala na mogućnosti koje ona pruža u vidu pomoći studentima u pronalaženju potrebne literature tijekom njihovoga učenja i istraživanja.

Studentima se potom obratio i Davorin Babić, mag. cin., koji je studentima govorio o održavanju kolegija Tjelesna i zdravstvena kultura.  Sljedujući izreku da je „U zdravom tijelu zdrav duh“, dobrobit kolegija za studente je neupitna.

O međusobnoj pomoći i podršci studenata jednih prema drugima govorila je Tena Lončarević, predsjednica Studentskog zbora, a također je predstavljen i projekt Zdravo sveučilište, koji je pokrenut s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja studenata kroz edukacije, učenje novih vještina te socijalne i kulturne interakcije kako bi se podigla kvaliteta zdravstvene zaštite studenata.

Voditeljica Studentske referade Željka Vakula, dipl. theol., upoznala je studente s radom Studentske referade i administrativnim zahtjevima vezanima uz studiranje.

Uvodni susret prošao je u svečanom i srdačnom ozračju čemu su glazbenom točkom pridonijeli i studenti Instituta za crkvenu glazbu.

Cilj uvodnog susreta bio je pružiti podršku i ohrabrenje novim studentima u njihovim početnim koracima na Fakultetu kao i u njihovu daljnjem radu i studiranju, podcrtavajući kako će im pri tome profesori i službe na Fakultetu rado biti na raspolaganju, a svi zajedno ćemo dostojno predstavljati Katolički bogoslovni fakultet na Sveučilištu, u Crkvi i u društvu.