Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, proslavio je svoj Dan u četvrtak 11. ožujka 2021. godine u Vijencu na zagrebačkom Kaptolu. U nešto drugačijim okolnostima i uz smanjen broj uzvanika program je započeo uz Službu riječi, himnom Republike Hrvatske, a potom je pozdravne riječi svima nazočnima uputio prof. dr. sc. Mario Cifrak v. d. dekana Fakulteta.

Prigodnu riječ pozdrava izrekao je zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Fakulteta, kardinal Josip Bozanić koji je navodeći Apostolsku konstituciju o crkvenim sveučilištima i fakultetima Veritatis Guaudium rekao da danas ne doživljavamo samo epohu promjena nego svojevrsnu promjenu epoha obilježenu kulturološkim i socio-ekološkim krizama. Preko pape Franje i nama dolazi poziv na povjerenje i odvažnost. Na tom tragu i Katolički bogoslovni fakultet kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uvijek treba biti spreman na dijalog sa svima. “Poseban doprinos kvasca, soli i svjetla što ga prima od radosne vijesti Isusa Krista.” – rekao je kardinal Bozanić. 

Svim nazočnima obratio se  mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Monsinjor Lingua čestitajući Dan fakulteta svim nazočnima, naglasio je  kako nam trenutne okolnosti nameću promjenu načina rada, ali u tome ne smijemo zaboraviti važne ciljeve. “Prvi cilj Katoličkoga bogoslovnog fakulteta treba biti oblikovanje Isusovog mentaliteta kod studenata.” istaknuo je mons. Lingua. To znači ne samo poučavanje teologije, nego je potrebno da studenti istodobno steknu Isusov način razmišljanja i viđenja stvari. Drugi cilj koji je istaknuo mons. Lingua je stalni dijalog sa svijetom, odnosno svi oni koji se obrazuju na katoličkim učilištima, trebaju znati izaći van i uspostaviti dijalog sa svijetom.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor doktor Damir Boras u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako nam Katolički bogoslovni fakultet u svojoj povijesti dugoj 352. godine daje temelj: “Da djelujemo istinom, da djelujemo pristojno, da djelujemo čvrsto i u zajedništvu.” U svijetu novih kušnji, ali i zajedništva, sve nas mora voditi prema radosti življenja i nadanja. 

Svim prisutnima, obratio se prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je naglasio kako je u oblikovanju novih kultura i oblikovanju novog vodstva nemjerljiva uloga sveučilišta i uloga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta koju treba očuvati i razvijati. Papa Franjo nas poziva na pakt o “globalnom obrazovanju, koje će promatrajući cjelovitost osobe vidjeti važan doprinos Crkvi, ali će znati osluškivati  potrebu današnjeg vremena i dati mu snage i duha da bude bolje mjesto življenja,  za sve ispunjeno kršćanskom nadom.” Čestitajući Dan Fakulteta, rektor Tanjić zahvalio je svima koji rade na stvaranju nove kulture i oblikovanju novog vodstva vođenog Kristovim duhom. 

Na kraju programa svima se obratio izaslanik prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, ministra obrazovanja  Republike Hrvatske, doktor Hrvoje Meštrić koji je naglasio kako se Katolički bogoslovni fakultet izdvaja znanstvenom produktivnošću, uspješnošću u projektima, prepoznatljivošću i kvaliteti znanstveno-nastavnog kadra i rada te odgajanju novih generacija intelektualca koji će svoje znanje prenositi dalje kao stručnjaci i ostvareni pojedinci u društvu i svijetu. Čestitajući njihov Dan svim nastavnicima, studentima i djelatnicima, doktor Meštrić poželio je u budućem studiju i znanstveno-obrazovnom radu postizanje još boljih rezultata na području cijele akademske i društvene zajednice naše Domovine. Zaključujući pozdravni govor, doktor Meštrić istaknuo je kako Katolički bogoslovni fakultet i dalje ostaje promicatelj humanosti, tolerancije, mira i čovjekoljublja.

Nakon pozdravnih i poticajnih riječi dragih gostiju, dekan Fakulteta izvijestio je sve prisutne o životu i radu Fakulteta u protekloj godini, a potom se pristupilo dodjeli priznanja i nagrada za izvrsnost nastavnicima, studentima i djelatnicima. 

Nakon dodjele priznanja, pristupilo se i svečanoj dodjeli diploma studentima, koji su zbog epidemioloških razloga bili podijeljeni u pet skupina. Ukupno je 100 diplomanata primilo svoje diplome: 3 licenca, 39 diplomanata Filozofsko-teološkog studija, 4 diplomanata integriranog studija Religiozne pedagogije i katehetike, 28 diplomanata preddiplomskog studija Religijske pedagogije i katehetike, 18 diplomanata diplomskog studija Religijske pedagogije i katehetike i 8 diplomanata Instituta za teološku kulturu.  

Čestitke svim nagrađenima i puno sreće u daljnjem životu i radu!