Gostovanje studenata i profesora Instituta za crkvenu glazbu u Ljubljani

Studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 16. svibnja 2023. zajedno sa svojim profesoricama izv. prof. art. Mirtom Kudrna te izv. prof. art. Elizabetom Zalović gostovali su u Sloveniji na poziv Akademije za glasbo iz Ljubljane. Međunarodna suradnja dvaju ustanova na inicijativu profesora orgulja nastavila se i ove godine.

U novouređenoj zgradi Akademije studenti Instituta održali su zajednički koncert na orguljama sa svojim slovenskim kolegama sa Sakralnog odsjeka ljubljanske Akademije. Domaćini su upoznali goste iz Zagreba sa svojim novim prostorijama, u kojima u samom centru slovenske metropole u povijesnoj neoklacisističkoj palači Kazina iz 1838., imaju široke mogućnosti za glazbenu edukaciju i sudjelovanje u kulturnom životu grada.

Najveće oduševljenje izazvala je velika koncertna dvorana Julija Betetta kojom dominiraju orgulje glasovite švicarske orguljarske radionice Kuhna. Impozantna dvorana savršenih tehničkih performansi uz izvrstan instrument pruža idealne uvjete za koncertiranje na orguljama. Studenti Instituta predstavili su se skladbama G. F. Händela, M. Dupréa, D. Buxtehudea, J. S. Bacha, J. Rheinbergera te zajedno sa svojim slovenskim kolegama pružili publici zanimljiv i umjetnički vrijedan događaj.

U brojnim ugodnim kontaktima s profesorima i upravom Akademije za glasbo raspravljalo se o daljnjoj međunarodnoj suradnji i novim inicijativama. Bogat i sadržajan dan za studente i profesore ICG-a završio je zajedničkom večerom s profesorima ljubljanske Akademije.