Održan 3. Festival kršćanskog kazališta na kojem se predstavila i glumačka skupina “Prosopon”

, ,

U petak, 2. lipnja 2017. u Gradskom domu Histrion, na 3. Festivalu kršćanskog kazališta sudjelovala je glumačka skupina “Prosopon” s novim kršćanskim mjuziklom Sveti Franjo, manji brat na putu mira duše, autora fra Nikole Drljepana, voditelja glumačke skupine “Prosopon”. U mjuziklu je sudjelovalo 35 glumaca, pjevača i plesača koji su kroz ovaj mjuzikl, u trajanju od 80 minuta ispričali, otpjevali i odglumili priču o životu ovog velikog sveca. Sam mjuzikl, songovi, glazba, koreografija i scenografija autorsko su djelo fra Nikole Drljepana, Ivane Hrkać, Marije Cerovac i Silvije Magdalene Šimić. Grupa Prosopon ispričala je, odnosno otpjevala priču o životu svetoga Franje.

U ovom kršćanskom mjuziklu, vidjeli smo kako je sveti Franjo krenuo putem viteštva i slave ne bi li svojoj obitelji osigurao plemićki naslov. Razboljevši se na putu u ratni pohod, začuo je glas Božji koji ga je upitao želi li služiti sluzi ili gospodaru. I tako je krenulo njegovo obraćenje. Podijelivši svoj imetak siromašnima, nailazio je na podsmijeh i porugu među svojim sugrađanima te na neodobravanje oca koji nije dobio toliko željenu plemićku titulu. Ubrzo mu se pridružuju mnogi mladići, a i bogata djevojka Klara koja želi krenuti putem siromaštva poput Franje. Njegov život bio je prožet molitvom, propovijedanjem i ljubavlju prema Bližnjem pa je zadobio i Isusove rane. Umro je okružen svojom braćom i sljedbenicima.

Moramo naglasiti da su u mjuziklu sudjelovali studenti s tri različita fakulteta. Većina ih je s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim s Filozofskog fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti.

Zahvaljujemo studentima na odazivu u samom radu i sudjelovanju na ovom velikom projektu.
Histrionski dom je bio pun, mnoštvo je ljudi čak ostalo ispred jer, zbog velikog broja posjetitelja, nisu mogli ući. Publika je oduševljeno i veoma pohvalno prihvatila ovaj projekt te smo dobili prijedlog da ponovno, na većem prostoru, napravimo mjuzikl.