”Bdijte da budete pripravni.” (Mt 24, 37-44)

U ponedjeljak, 28. studenoga 2022. godine u privremenim prostorima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Voćarskoj 106 u prisustvu nastavnika, studenata i zaposlenika zapaljena je prva adventska svijeća. Prigodni molitveni program vodio je Karlo Šimek, mag. theol. i mag. psyh. koji je u razmišljanju istaknuo:

“Dok eshatološka najava o dolasku Gospodnjem hrani nadu i gura naš pogled naprijed, ona nas ukorijenjuje u današnjicu i u svijest o neprocjenjivoj dragocjenosti sadašnjeg trenutka, djelića u kojemu možemo živjeti cjelinu koja daje smisao našim životima. I tu se budnost pojavljuje kao pažnja da se ne gubi vrijeme. Što ne znači da se moramo predati demonu žurbe, ali kako je zapisao Dietrich Bonhoeffer: `Budući da je vrijeme najdragocjenije dobro koje nam je dano, jer je najmanje nadoknadivo, ideja o eventualno izgubljenom vremenu izaziva nam stalan nemir. Izgubljeno vrijeme bi bilo kada ne bismo živjeli kao ljudi, kada ne bismo imali iskustva, kada ne bismo učili, radili, uživali i patili.`

Bdjeti znači biti pažljiv na svaki trenutak svojeg života i vremena koje nam je dano na raspolaganje jer nikada ne možemo znati kada će doći taj čas dolaska Gospodnjega, kada nećemo imati više vremena za popravak te ćemo biti spremni ili nespremni za čas koji ne možemo predvidjeti i kojega nismo mogli isplanirati. ”