Vokalni ansambl Pučki pivači KBF-a pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete, nakon dvogodišnje „pandemijske pauze“, ponovno je održao korizmeni ciklus koncerata te na taj način dao doprinos korizmenom hodu svoje publike u jednom od emocijama najnabijenijih perioda liturgijske godine. Cijeli ciklus, pa tako i svi koncerti nosili su isti naziv – „Prosti, Gospodine, puku svome“, što je ujedno bio i prvi napjev na svakome od koncerata, a ocrtava vječnu ljudsku prošnju i vapaj za Božjim milosrđem što je i jedna od okosnica samog korizmenog vremena. Ciklus je održan u periodu od 13. ožujka do 9. travnja 2022. godine.

         Napjevi su, kao i na svim prijašnjim koncertima, uzimani iz svih krajeva Hrvatske; od Baranje do Istre, od sjeverozapada do Metkovića. Svaki napjev nosio je svojevrstan sentiment, opjevan drugačije, a četiri glavne „tematske okosnice“ koncerta bile su: pokajanje i vapaj za Božjim milosrđem, eshatološka komponenta korizmenog hoda, promišljanje Kristove muke te promišljanje patnje Blažene Djevice Marije. Uz napjeve, koncerti su donijeli i prikladne molitve iz starine, kao i „štenja“ (biblijski i liturgijski tekstovi opjevani na tradicionalne lokalne „tonuse“), što je dodatno zaokružilo promišljanje dubokog otajstva korizme. Kako je tijekom priprema za ovaj ciklus cijeli svijet, pa tako i nas zatekla i  šokirala vijest o ruskoj invaziji na Ukrajinu, iz solidarnosti prema ukrajinskom narodu odlučili smo na repertoar uvrstiti i jedan ukrajinski napjev – Stradal’naya Maty – svojevrsni ukrajinski Gospin plač koji, kako mu i ime kaže, opisuje patnju Majke Marije gledajući svoga Sina na križu.

         Koncerti su održani u crkvi sv. Ivana Krstitelja (Nova Ves, Zagreb), crkvi Kraljice sv. Krunice (dominikanci – Borongaj/Kolonija, Zagreb), crkvi sv. Katarine (Novalja), crkvi Uznesenja BDM (Tuhelj) te grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Svaka od tih crkvi bila je dupkom, do posljednjeg mjesta popunjena, tako da je dobar dio publike na svim koncertima morao i stajati. U koju god da smo zajednicu i crkvu došli dočekani smo širom otvorena srca što nas je dodatno ponijelo i dalo nam poticaja da iz sebe izvučemo apsolutni maksimum. Zanimljivo je primijetiti kako su u riječima zahvale svi župnici domaćini (u Križevcima vladika, mons. Stipić), rekli kako koncert nisu doživjeli kao „strogo muzički“ događaj, već kao svojevrsnu duhovnu obnovu i priliku za meditaciju i duboko promišljanje opjevanih Otajstava. To, zajedno sa suzama publike, stojećim ovacijama i pozivima na po dva bisa dodatno nam je ogrijalo srca i potvrdilo da se svaki trud uložen u istraživanje i izvođenje naše iznimno bogate pjevane baštine višestruko isplati.

Valja posebno istaknuti trenutak kada su u Križevcima, za vrijeme izvođenja ukrajinskoga napjeva, spontano zajedno s nama zapjevali vladika, mons. Stipić, kao i katedralni župnik i nekoliko monaha. Duboko nas je to dirnulo tim više što smo svjesni da je Caritas Križevačke eparhije jedan od glavnih nositelja pomoći za ukrajinske izbjeglice na području Republike Hrvatske, kao i prikupljanja pomoći za stradale koji su još u Ukrajini.

Ovim putem htjeli bismo zahvaliti našim domaćinima na velikodušnom i srdačnom gostoprimstvu: Nova Ves – vlč. Ivanu Lastovčiću, župniku; Dominikanci (Kolonija/Borongaj) – prof. dr. sc. fr. Slavku Sliškoviću OP, provincijalu te fr. Ivanu Mariji Tomiću OP, župniku i prioru; Novalja – vlč. Ranku Papiću, župniku; Tuhelj – vlč. Boži Beliniću, župniku; Križevci – mons. Milanu Stipiću, vladiki križevačkom te g. Ozrenu Bogdanoviću, povjereniku za kulturna dobra i crkvenu glazbu Križevačke eparhije.

Zahvaljujemo na potpori i našoj matičnoj instituciji – Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu na čelu s dekanom, prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem, a posebno i prodekanima, doc. dr. sc. Mislavu Kutleši na svoj pomoći oko realizacije financijske pomoći, kao i izv. prof. dr. sc. Silviji Migles na dolasku na koncert i podršci. Zahvale idu i svim našim članovima-domaćinima u pojedinim župama što su bili posrednici u organizaciji.

Pučki pivači KBF-a

 

Poveznica na snimku koncerta iz Novalje:

https://www.youtube.com/watch?v=b7xUtcqDGg8

 

Poveznica na izvedbu „Stradal’naya Maty“:

https://www.youtube.com/watch?v=hJoF7ghNP7c