Na otoku Braču od 19. do 23. travnja u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hvarske biskupije i ove godine održana je Orguljaška škola namijenjena studentima crkvene glazbe i orgulja. Program Škole ponudio je polaznicima dva zanimljiva predavanja. Prvo je, pod nazivom „Liturgijska glazba u službi obraćenja (i) kulture“, u Dominikanskom samostanu sv. Marije Milosne u Bolu održao don Ivica Huljev, dekan Bračkog dekanata; a u drugom je doc. art. Milan Hibšer govorio o orguljama jučer, danas i sutra referirajući se na bogatu povijest i suvremeno shvaćanje i tretman orgulja kao liturgijskog i koncertnog instrumenta današnjice.

Uz nastavu na orguljama župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Postirima studenti su imali priliku raditi s vodećim hrvatskim orguljašem i pedagogom red. prof. art. Marijom Penzarom. Master class prof. Penzara odvijao se na povijesnim orguljama župne crkve Gospe od Blagovijesti u Milni – iznimno vrijednom instrumentu koji ove godine slavi dvjestotu obljetnicu postojanja. Iste večeri brojna publika i polaznici Škole imali su mogućnost čuti koncert Marija Penzara u kojem su do izražaja došle sve kvalitete povijesnih orgulja.

Početak i završetak rada Škole obilježen je svetim misama u kojima su pjevanjem i sviranjem sudjelovali studenti Instituta za crkvenu glazbu, a završni koncert polaznika na orguljama župne crkve u Postirima pokazao je visoku razinu muziciranja i umjetničke interpretacije kroz skladbe različitih stilova i razdoblja.

Veliki dojam na sudionike Orguljaške škole ostavio je posjet novootvorenom muzeju Dominikanskog samostana u Bolu na Braču kroz čiji nas je postav proveo fr. Ivo Plenković; a kao trajna uspomena ostat će fascinantan doživljaj susreta s orguljama i katedralom sv. Dujma u Splitu.

Srdačno zahvaljujemo svećenicima Hvarske biskupije don Ivici Huljevu, don Tončiju Kusanoviću, don Juri Martiniću na pomoći, podršci i susretljivosti, iskrenu zahvalu za nazočnost na završnom koncertu, ugodnom druženju poslije, očinskoj pažnji i blagoslovu dugujemo biskupu u miru mons. Slobodanu Štambuku. Najljepša hvala i don Ivanu Urliću na izdvojenom vremenu i zanimljivom upoznavanju s katedralom i orguljama sv. Dujma te gospođi Ivani Bošković, voditeljici Centra za kulturu u Bolu na srdačnom dočeku.

Druga orguljaška škola na Braču obogatila je znanje o orguljama, pružila neprocjenjivo iskustvo rada na povijesnim instrumentima, ponudila odgovore na neka liturgijska pitanja te promovirala rad Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.