U subotu 15. veljače 2020. Društvo bivših studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (DBS-KBF-a) svečano je proslavilo svoj Dan – Stepinčevo 2020.

Svečana proslava održana je u Pribiću, rodnome mjestu kardinala Franje Kuharića i u Krašiću, rodnoj župi blaženoga Alojzija Stepinca.

Četrdesetak članova i njihovih prijatelja – prof. dr. sc. Mario Šafran, predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu, prof. em. Zdravko Kapović, predsjednik alumni društva Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Krunoslav Kovačević, član Uredništva Glasnika Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu te mr. sc. Anđelka Bedrica, predsjednica alumni društva Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i članica predsjedništva Saveza – krenulo je autobusom iz Zagreba u 7.30 sati na put prema krašićkom kraju i u 9.00 sati stiglo u Dol pokraj Krašića u kojemu su posjetili drevnu crkvu i Gospino svetište Blažene Djevice Marije u Dolu. Ispred crkve ih je dočekao g. Josip Bakalas, domaći pjesnik i zauzeti vjernik laik, koji ih je počastio kolačima i pićem a onda im je u crkvi održao izlaganje o povijesti crkve i mjesta, te ih upoznao s vlastitim umjetničkim stvaralaštvom.

Nakon toga članovi Društva su se uputili u Pribić gdje je u župnoj crkvi sv. Siksta mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru i vjerni član DBS-KBF-a, predslavio euharistijsko slavlje, a vlč. Vlado Razum, duhovni voditelj DBS-KBF-a, održao prigodnu nadahnutu propovijed,  u zajedništvu s petnaestak koncelebranata, sa svim članovima i brojnim vjernicima župljanima Pribića. Na kraju misnoga slavlja prigodnu zahvalu svima nazočnima uputio je predsjednik DBS-KBF-a, prof. dr. sc. Tonči Matulić, a mjesni župnik, vlč. Stjepan Dijaneš upoznao je nazočne s poviješću crkve i župe te predstavio njezin pastoralni život.

Nakon misnoga slavlja svi okupljeni uputili su se u dvorište crkve, položili cvijeće pred kip kardinala Franje Kuharića i zajedno se pomolili i fotografirali. Potom su se uputili u Dom DVD-a Pribić gdje su najprije imali priliku okrijepiti se svježim domaćim narescima i kolačima, koje su pripremile vrijedne ruke lokalnih domaćica, a nakon toga je uslijedila svečana akademija u čast kardinala Franje Kuharića u suorganizaciji s Ogrankom Matice hrvatske Jastrebarsko, na čijem je čelu vrijedna gđa Klementina Škrabe, koja se i prigodno obratila predstavljajući život i rad Ogranka.

Glazbene točke svečane akademije izvodilo je Gradsko pjevačko društvo „Javor“ iz Jastrebarskog, a program je vodila doc. dr. sc. Vanda Kraft Soić, tajnica DBS-KBF-a.

Na početku svečane akademija otpjevana je himna Lijepa naša, a onda su uslijedili prigodni pozdravni govori. Prvi pozdravni govor u ime DBS-KBF-a održao je prof. Matulić, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu i istaknuvši vrijednost uspostavljene suradnje s Ogrankom Matice hrvatske Jastrebarsko i sa župom Pribić. Nazočnima se zatim obratio prof. dr. sc. Mario Cifrak, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i član DBS-KBF-a, potom prof. dr. sc. Mario Šafran, predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu. Nakon njih prigodne pozdravne govore održali su g. Josip Špoljar, zamjenik načelnika Općine Krašić, g. Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije, g. Josip Bucković, predsjednik DVD-a Pribić i na kraju gđa Klementina Škrabe.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su dva prigodna predavanja. Prvo predavanje pod naslovom „Kardinal Franjo Kuharić: biskup i čovjek kome se vjerovalo“ održao je mons. prof. dr. sc. Stjepan Baloban, član Upravnog odbora DBS-KBF-a, član Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko i domaći sin jaskanskoga kraja, naime prof. Baloban rodom je iz susjednoga Brebrovca, iz župe Slavetić.

U glazbenom predahu zbor „Javor“ otpjevao je skladbe „Klanjam ti se“ i „K’o košuta što žudi“. Drugo predavanje održao je g. Stjepan Nino Škrabe, pod naslovom „Velikani Kuharićevog kraja“, upoznavši nazočne gotovo u jednom dahu s najvažnijim imenima kulturnoga, crkvenoga, znanstvenoga i političkoga života jaskanskoga kraja.

Na samome kraju svečane akademije Predsjednik DBS-KBF-a zahvalio je svima nazočnima za sudjelovanje, a napose mjesnom župniku vlč. Dijanešu za gostoprimstvo u crkvi i Župi, i Predsjednici Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko za suorganizaciju svečane akademije. Tom je prigodom, a na idejni poticaj mons. prof. dr. sc. Josipa Balobana, Predsjednik pozvao nazočne da aklamacijom podrže prijedlog da se na zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića uputi poticaj za što skorije pokretanje postupka proglašenja kardinala Franje Kuharića slugom Božjim, blaženim i svetim.

Svečana akademija zaključena je „Odom radosti“ koju je izvelo Pjevačko društvo „Javor“ iz Jastrebarskog.

Članovi DBS-KBF-a uputili su se zatim u Krašić gdje ih je dočekao mjesni župnik vlč. Ivan Vučak, koji je organizirao zajednički ručak za sve članove – hodočasnike.

Nakon okrjepe članovi i njihovi prijatelji posjetili su župnu crkvu Presvetoga Trojstva u kojoj je župnik održao prigodnu riječ o povijesti crkve i župe te je podsjetio na neke važne događaje iz vremena uzništva blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Na kraju su izmolili prigodnu molitvu za proglašenje svetim blaženoga Alojzija.

Nakon molitve bila je prilika za posjet spomen-sobe u spomen-kući blaženoga Alojzija Stepinca. S time je završena svečana proslava Dana DBS-KBF-a – Stepinčevo 2020.

                                                           

Tonči Matulić – Vanda Kraft Soić