Od 9. do 16. listopada 2019. godine Uprava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na čelu s dekanom prof. dr. sc. Mariom Cifrakom boravila je u višednevnom posjetu u Sjevernoj Makedoniji, u Skopju i Ohridu. Razlog posjeta je bio dvostruk. U Strugi kod Ohrida od 11. do 13. listopada održana je međunarodna konferencija pod naslovom Sveta Sofija – Mudrost koja je sebi sagradila dom na kojoj su i članovi Uprave sudjelovali s predavanjima. Na konferenciji je sudjelovalo sveukupno 23 predavača iz Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Njemačke, Italije i Hrvatske.

Po povratku iz Struge 14. listopada u prostorijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveti Kliment Ohridski u Skopju svečano je potpisan Ugovor o suradnji između Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveti Kliment Ohridski, pridružene članice Univerziteta „Svetog Ćirila i Metoda“ u Skopju i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Potpisnici Ugovora o suradnji su dekani dvaju fakulteta prof. dr. sc. Gjoko Gjorgjevski i prof. dr. sc. Mario Cifrak. Na svečanosti potpisivanja Ugovora prisustvovao je najviši predstavnik Makedonske pravoslavne Crkve arhiepiskop ohridski i makedonski njegovo blaženstvo Stefan te rektor Sveučilišta u Skopju Svetog Ćirila i Metoda prof. dr. Nikola Jankulovski. Osim njih potpisivanju je nazočio skopski biskup i apostolski egzarh za grkokatoličke vjernike msgr. dr. Kiro Stojanov te prodekani dvaju fakulteta: prodekan za nastavu doc. Petko Zlateski, prodekan za međunarodnu suradnju prof. dr. Milan Gjorgjević te prodekani KBF-a u Zagrebu prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Ružica Razum, prodekan za međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nenad Malović i prodekan za organizaciju i područni studij doc. dr. sc. Anto Barišić.

Nakon potpisivanja Ugovora o suradnji dekani, njegovo blaženstvo Stefan, rektor Jankulovski i biskup Kiro održali su kraći prigodni govor. Svi govornici su izrazili radost zbog potpisanog Ugovora te istovremeno izrazili nadu u što plodonosniju buduću suradnju dvaju Fakulteta na međusobno obogaćenje i napredak. Ugovorom je predviđena suradnja u vidu razmjene među profesorima dvaju fakulteta kao i studenata.

Uprava Fakulteta je nakon potpisivanja Ugovora i prije povratka za Zagreb bila gost u rezidenciji kod skopskog biskupa mons. dr. Kire Stojanova koji ih je srdačno primio i upoznao s vjerskom i religioznom situacijom u Sjevernoj Makedoniji. Nakon toga Uprava Fakulteta je također bila pozvana od njegova blaženstva arhiepiskopa Stefana za bratski stol u njegovoj rezidenciji u Skopju. U srdačnoj atmosferi i razgovorima njegovo blaženstvo Stefan ih  je, među ostalim, upoznao i s nekim detaljima života i djelovanja Makedonske pravoslavne Crkve.