Od 6. do 12. listopada 2019. održano je duhovno-turističko i studijsko putovanje „Kršćanski Pariz“ za polaznike programa cjeloživotnog obrazovanja „Teološka kultura“ na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali otvoreno i svim zainteresiranim osobama.

Središnji cilj putovanja bio je upoznati grad Pariz kroz njegove značajnije crkve i njegovu kršćansku baštinu. Ujedno se htjelo razmišljati o nezaobilaznom doprinosu kršćanstva francuskoj i europskoj povijesti, kao i o odnosu vjere i kulture te Crkve i društva u suvremenom svijetu. Putovanje je zamišljeno kao svojevrsno duhovno i intelektualno hodočašće, prožeto razgledavanjem crkava i drugih kulturnih spomenika, molitvom i druženjem. Ukupno se obišlo dvadesetak pariških crkava i svaki dan se u jednoj od njih sudjelovalo na svetoj misi.

Putovanje je trajalo šest i pol dana. Prvog dana u Francuskoj najprije se posjetila katedrala Notre-Dame u Reimsu, poznata kao katedrala krunidbe francuskih kraljeva i remek djelo gotičke arhitekture. Posjet samom Parizu započeo je stazama prvih pariških mučenika, biskupa sv. Denisa i njegovih sljedbenika, na brdu Montmatreu i sudjelovanjem na misi u bazilici Presvetoga Srca Isusova (Basilique du Sacré-Cœur). Drugi dan bio je posvećen crkvama lijeve obale grada Pariza, osobito Latinske četvrti i četvrti Saint-Germain-des-Prés: Saint-Séverin, Saint-Julien-le-Pauvre, Saint-Nicolas-du-Chardonnet, Saint-Étienne-du-Mont, u kojoj se nalazi sarkofag svete Genoveve, zaštitnice Pariza, i grobna ploča filozofa Pascala, zatim opatijska crkva Saint-Germain-des-Prés, kapela Svetog Vinka Paulskoga, crkve Svetog Ignacija i Saint-Sulpice, a misa je proslavljena u svetištu Čudotvorne medaljice (Rue du Bac). U programu trećeg dana bili su Gradski otok i crkve desne obale: zbog velikih popravnih radova nastalih nakon tragičnog požara koji ju je zadesio u travnju ove godine, katedralu Notre-Dame mogla se gledati samo izvana; no, zato se posjetila unutrašnjost znamenite Svete Kapele (Sainte-Chapelle), koja se zbog njezinih čudesnih vitraja smatra najsvjetlijim biserom srednjovjekovne gotike. Posjetile su se također crkve Saint-Germain-l’Auxerrois, Notre-Dame de l’Assomption, La Madeleine, bazilika Notre-Dame-des-Victoires, a dan je završio misom u prekrasnoj crkvi Saint-Eustache u četvrti Les Halles. Četvrtog dana organiziran je posjet veličanstvenoj katedrali Notre-Dame u Chartresu, najvećem simbolu gotike, a u popodnevnim satima posjećena je bazilika Saint-Denis, najstarija gotička crkva i nekropola francuskih kraljeva. Misa je toga dana proslavljena u crkvi Svetih Ćirila i Metoda, sjedištu Hrvatske katoličke misije u Parizu.

Tijekom boravka u Parizu posjećena su također važna središta katoličkog intelektualnoga života u Francuskoj, kao što su srednjovjekovni Kolegij Bernardinaca (Collège des Bernardins) i isusovačko filozofsko-teološko učilište Centre-Sèvres. Pješice ili autobusom obiđeni su i mnogi drugi poznati povijesni i kulturni spomenici Pariza kao što su Sorbonnea, Louvre, Panthéon, Dom invalida i druga mjesta. Zadnji dan u Parizu ostavljen je za osobne izborne sadržaje (posjet muzejima i slično) ili tematsku šetnju s pratiteljem. Na povratku prema Hrvatskoj kratko se obišlo središte austrijskog grada Salzburg i njegova barokna katedrala.

Cijelo to duhovno-turističko i studijsko putovanje bilo je iznimno bogato sadržajima i doživljajima. Ono je pokazalo koliko je slavni grad Pariz nezamisliv bez njegovih kršćanskih obilježja koja se mogu u preobilju uočiti kako u njegovim brojnim crkvama, svetištima i spomenicima, tako i u imenima ulica, četvrti ili u životopisima poznatih ljudi koji su u Parizu živjeli ili boravili. Ovaj kršćanski sadržaj je u današnjoj hipersekulaziranoj Francuskoj i Europi, nažalost, većim dijelom zaboravljen ili zanemaren. Stoga je još jedna nakana ovog putovanja bila ponovno otkriti kršćanske korijene Francuske i Europe te ukazati na trajnu aktualnost kršćanske poruke u današnjem svijetu i za suvremenog čovjeka.

Na putovanju je ukupno sudjelovalo tridesetero osoba, među kojima četvero profesora KBF-a Sveučilišta u Zagrebu: doc. dr. sc. Jasna Šego, doc. dr. sc. Ivan Dodlek, mag. Karlo Šimek i vanjska suradnica dr. sc. Nada Babić. Putovanje je također imalo ekumensko obilježje jer mu se pridružilo šestero nagrađenih učenika Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu, zajedno s njihovim ravnateljem, protojerej-stavroforom Slobodanom Lalićem. Idejni začetnik, suorganizator i pratitelj putovanja bio je doc. dr. sc. Tomislav Kovač, pročelnik Katedre fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, a odgovorni organizator Hodočasničko-putnička agencija Kraljica mira iz Zagreba.

Duhovno-turističko i studijsko putovanje „Kršćanski Pariz“ pokazalo je kreativnu komplementarnost koju je moguće uspostaviti između teologije i kulture, evangelizacije i turizma. S obzirom da takvih sadržaja uvelike nedostaje, namjera je (su)organizatora nastavljati razvijati isto ili slična putovanja te ih ponuditi teološkim i drugim učilištima, župskim i redovničkim zajednicama, kao i svim zainteresiranima. Naglasak će se zadržati na Francuskoj kao jednoj od kolijevki europskog kršćanstva, tako će se među budućim projektima nastojati osmisliti putovanje na temu „Kršćanske Bretanje“ i „Putovima francuskih gotičkih katedrala“.

 

Doc. dr. sc. Tomislav Kovač