Nacionalni mariološko-marijanski kongres s temom „Gospina Bosna – pod okriljem ‚Rajske Djeve‘“, koji se od 10. svibnja održava u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku, zaključen je u nedjelju 13. svibnja, euharistijskim slavljem u župi Rankovići kod Travnika. U prepunoj crkvi sv. Josipa zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, u koncelebraciji župnika don Miljenka Džalte, rektora KŠC „Petar Barbarić“ don Željka Marića, rektora katedrale u Sarajevu mons. Ante Meštrovića, prodekana KBF-a doc. dr. sc. Ante Barišića i drugih svećenika sudionika HMI-a. Na početku misnog slavlja goste je pozdravio župnik Džalto i kratko predstavio osamdesetogodišnju povijest svoje župe.

Predstojnik Karlić se u propovijedi osvrnuo na Isusovu velikosvećeničku molitvu (Iv 17), posebno na Isusove riječi: „Ne molim te da ih uzmeš od svijeta, nego da ih očuvaš od zloga.“  Ovu molitvu za svoje učenike svih vremena Isus izriče svome Ocu prije svoje muke, kada je njemu najteže. Ni tada ne moli za sebe, nego za druge. Prof. Karlić je usporedio nas s Isusom, koji se najčešće molimo Bogu kada smo u nevolji, i opet najčešće za sebe. Potom je objasnio za što Isus svoga Oca moli. Isusove riječi: „Ne molim te da ih uzmeš od svijeta“, hoće reći da Isus ne želi da se njegovi učenici odvajaju od života u svijetu i da svoju vjeru svedu samo na „privatnu stvar“. Isus hoće da se u svijetu suočavamo s poteškoćama i da od njega učinimo boljim mjestom za življenje. I danas mnogima smeta što se vjernici angažiraju i trebaju angažirati u društvenim i „svjetovnim“ pitanjima te žele kršćansku vjeru i načela potisnuti iz javnoga života, kazao je prof. Karlić. Isus je dao svoj život za svoje učenike i utemeljio Crkvu da nastavi ono što je on započeo, a to svjedoči i bogata povijest crkvenoga zauzimanja za izgradnju što boljega društva i svijeta.

Predstojnik Karlić je zatim naznačio poruku i drugog dijela Isusove molitve: „nego da ih očuvaš od zloga“.  U svijetu i u Crkvi se susrećemo s poteškoćama, no u kršćanina ne bi smio prevladavati pesimizam i negativizam. Isus i za nas danas moli da se suočimo s problemima, ali da se ne utopimo u žalopojkama i jadikovanjima. „Naša vjera nije vjera depresije, nego vjera nade da unatoč svemu možemo nešto dobro učiniti već u ovome svijetu, po Isusovu primjeru i milosti“, zaključio je svoju homiliju prof. Karlić.

Nakon euharistijskoga slavlja župnik Džalto je sa svojim župljanima sudionike kongresa počastio bogatim objedom, veselom pjesmom i srdačnim druženjem.

Predstojnik HMI-a Karlić je u zaključnoj riječi zahvalio za gostoljubivost svećenika i vjernika koja se mogla doživjeti na svim mjestima gdje su sudionici kongresa bili pozvani. Na poseban način je iskazao oduševljenje i zahvalio rektoru KŠC „Petar Barbarić“ don Željku Mariću i njegovim suradnicima, koji su priredili bogat program mariološko-marijanskoga kongresa. Njihova je zasluga da kongres nije ostao samo na znanstvenoj razini raspravljanja o različitim mariološko-marijanskim temama, nego su sudionicima kongresa omogućili da izbliza upoznaju vjeru, pobožnost i gostoljubivost ljudi toga bosanskoga kraja. Predstojnik je na kraju najavio da će Hrvatski mariološki insitut, što prije bude moguće, prirediti i objaviti zbornik znanstvenih radova s kongresa, koji će biti predstavljen u Travniku.

S. Valerija Kovač