U sklopu izbornog predmeta Uvod u islam studenti Filozofsko-teološkog studija i Studija religiozne pedagogije i katehetike Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu posjetili su u utorak 26. siječnja 2018. godine Islamski centar u Zagrebu. Posjetu je sudjelovalo šesnaest studenata koji pohađaju dotični predmet i njihov nastavnik, doc. dr. sc. Tomislav Kovač.

Studente KBF-a Sveučilišta u Zagrebu srdačno je dočekao hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebačke džamije. Sadržaj posjeta bio je podijeljen na tri dijela: studijski, duhovni i neobvezatno druženje. U prvom dijelu je imam Alili, u kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, studentima najprije izložio neke aspekte teološkog, moralnog i bogoštovnog naučavanja islama, s naglaskom na ono što islamska i kršćanska religija imaju sličnoga, a što različitoga. Osvrnuo se također na život i djelovanje islamske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj. S obzirom da je imam Alili poznati kurra hafiz na širim našim prostorima pa i u svijetu (hafiz je osoba koja poznaje čitav Kuran napamet, a kurra hafiz najviši je stupanj kojeg stječe osoba koja zna svih deset službenih načina „učenja“, tj. pjevnog recitiranja Kurana, zvani mutevatir kiraet), posebno je govorio o kuranskom tekstu, načinu kako ga se memorizira i recitira te općenito o važnosti Kurana za muslimansku vjeru i život. Nakon ugodnog i zanimljivog izlaganja vrlo rado je odgovarao na pitanja studenata, koja su uglavnom bila vezana uz muslimansku vjerničku praksu i stanje islama u današnjem svijetu. Na kraju studijskog dijela imam Alili je pred studentima „proučio“ prvu suru Kurana, Al-Fatihu, koja spada u glavne molitve islama.

U drugom dijelu posjeta studenti su prisustvovali popodnevnoj molitvi (ikindija namaz) u džamiji, nakon koje je imam Alili studentima pokazao bogoštovni prostor džamije i objasnio različite elemente muslimanske molitve.

Posjet je završio druženjem i zajedničkim objedovanjem u restoranu Islamskog centra, gdje je s imamom Alilijem nastavljen neformalan razgovor o islamu i drugim religijskim, društvenim i kulturnim pitanjima povezanima s izbornim predmetom. Na kraju susreta u ime KBF-a Sveučilišta u Zagrebu imamu Aliliju je u znak zahvalnosti darovan Zbornik radova 50. obljetnica svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Kršćanska sadašnjost – Glas Koncila, 2015.).

Posjet Islamskom centru u Zagrebu već desetak godina čini sastavni dio izbornog predmeta Suvremeno razumijevanje islama i kuranske poruke, koji je od ak. godine 2016./2017. preimenovan u Uvod u islam. Cilj posjeta je doprinijeti praktičnom produbljivanju nastavnih sadržaja i studentima omogućiti izravno iskustvo međukulturalnog i međureligijskog dijaloga. Do sada je preko tristo studenata u sklopu spomenutih predmeta posjetilo Islamski centar u Zagrebu, što je pokazatelj veoma dobre suradnje KBF-a Sveučilišta u Zagrebu s islamskom zajednicom u Hrvatskoj, naročito u Zagrebu. Od ak. godine 2016./2017. posjet Islamskom centru u Zagrebu uvršten je u godišnji plan aktivnosti Katedre fundamentalne teologije za ostvarenje izabranih ciljeva KBF-a Sveučilišta u Zagrebu po Programskom ugovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (cilj 3: osiguranje veće kvalitete i učinkovitosti filozofsko-teološkog, pastoralnog, religijsko-pedagoškog, katehetskog, crkveno-glazbenog i cjeloživotnog obrazovanja, a imajući u vidu iste potrebe Fakulteta).

Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo poštovanom glavnom zagrebačkom imamu i kurra hafizu Azizu ef. Aliliju na srdačnom gostoprimstvu. Zahvaljujemo i ostalim imamima, osobito imamu Mirzi ef. Mešiću, koji studente KBF-a Sveučilišta u Zagrebu uvijek rado primaju te svojim vjerskim znanjem i iskustvom uvelike obogaćuju.

 Tomislav Kovač