Tradicionalni XLIII. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava se u Sarajevu od 23. do 25. travnja 2019. godine. Na Simpoziju sudjeluje sedamdesetak sudionika s teoloških učilišta iz Zagreba, Rijeke, Splita, Đakova, Zadra i Sarajeva. Domaćini ovogodišnjeg Simpozija su Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo.

U predvečerje Simpozija održana je Konferencija dogmatske, fundamentalne, otačke i ekumenske teologije. Nakon Konferencije održana je skupština Europskog društva za katoličku teologiju – Hrvatska sekcija.

XLIII. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije započeo je 24. travnja ujutro na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pozdravnim govorima kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog i Velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, izv. prof. dr. sc. Darka Tomaševića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. sc. Maria Cifraka, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na ovogodišnjem skupu predavanja su organizirana u suradnji s Katedrom filozofije, Katedrom Svetoga pisma Staroga zavjeta, Katedrom Svetoga pisma Novoga zavjeta, Katedrom fundamentalne teologije, Katedrom povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka, Katedrom dogmatske teologije i Katedrom moralne teologije. Nakon pozdrava i otvaranja Simpozija slijedila su predavanja: doc. dr. sc. Pavle Mijović, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Figura izbjeglica. Ogled iz negativne antropologij;  doc. dr. sc. Anđelo Maly, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, “Kako ‘miš’ može spasiti Bibliju?”; doc. dr. sc. Taras Barščevski, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Gladni i žedni Riječi. Biblijski tekst između znanstvene egzegeze i svakodnevnih potreba pastoralnog djelovanja; dr. sc. Jakov Rađa, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Antropološki pristup teologiji religija – primjer Jacquesa Dupuisa.

Poslijepodnevni program nastavit će se uz zajednički izlet – posjet franjevačkom samostanu u Fojnici.