U organizaciji Katedre kanonskog prava, pod vodstvom doc. dr. sc. Lucije Boljat studenti treće godine RPK-e i studenti četvrte i pete godine FTS-a posjetili su 13. lipnja 2018. Hrvatski Sabor.

Uz stručno vodstvo obišli smo sve važnije prostorije Sabora. Posjet smo započeli u povijesnoj Dvorani županijske skupštine, gdje nam je ukratko objašnjen nastanak, povijesne prilike i neprilike, navedeni svi dosadašnji sazivi Sabora te nam je iznesen kratki osvrt kao i neutralan komentar na sadašnji saziv Sabora i hrvatsku vladu.

Nakon kratkih uvodnih misli o Saboru i svim funkcijama koje vrši, uputili smo se velebnim hodnicima punih povijesnih znamenitosti u dvoranu s najpoznatijom slikom prve konstituirajuće sjednice. Ali da ne bude kako smo došli samo na izlet razgledavanja, nego i da se izvrši onaj središnji dio susreta, prisustvovali smo sjednici Sabora gdje smo bili pozdravljeni od predsjednika Sabora kao i prisutnih sabornika koji su raspravljali o izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. godinu.

Završetak razgleda i kao zadnja točka našeg posjeta Saboru bio je razgovor sa saborskim zastupnicima. Čast da nas primi na kratak razgovor, kako je on to sam rekao, pripala je gospodinu Marku Sladoljevu, “naše gore listu” vjeroučitelju iz Španskog, a kasnije i gospodinu Miri Bulju, saborskim zastupnicima iz Kluba zastupnika Mosta. 

Uz poneko pitanje naših studenata, završili smo posjet zajedničkom fotografijom. 

 

Ivan Pernar, 5. god. FTS-a