U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, nastavnici i djelatnici Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu boravili su na tradicionalnom studijsko-rekreativnom izletu. Ovogodišnje putovanje obuhvaćalo je posjet Svetištu svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju, najstarijem svetištu u Bosni i Hercegovini, te starom kraljevskom gradu Jajcu.
Uz iznimno toplu dobrodošlicu domaćina, župnika i upravitelja svetišta sv. Ive, fra Filipa Karadže, te franjevaca provincije Bosne Srebrene i župljana, sudionicima putovanja je predstavljena povijest svetišta uz naglasak na njegovu važnost u opstojnosti katoličkog identiteta tijekom povijesno-društvenih prevrata na tim prostorima.
Razgledavanje i upoznavanje znamenitosti grada Jajca te obližnjeg Plivskog jezera nastavljeno je uz zanimljivo i detaljno stručno vodstvo Dragana Glavaša, djelatnika Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada. Obilazak grada je završen prijemom predsjednika Općinskog vijeća Jajce Ive Šimunovića koji je govorio o aktualnostima i perspektivi grada. Tako je, počevši od specifičnog geografskog i geomorfološkog određenja grada, koje je na neki način predodredilo povijesnu slojevitost te vjersko i kulturološko ispreplitanje, dat uvid u bogatstvo kulturno-društvene povijesti, ali i sadašnjosti grada Jajca i okolice.

Euharistijsko slavlje održano je u župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevačkog samostana svetog Luke Evanđelista u Jajcu.

Povratak prema Zagrebu upotpunjen je kraćim posjetom samostanu reda trapista Marija Zvijezda u Banjoj Luci.