U Travniku započeo 15. nacionalni mariološko-marijanski kongres „Gospina Bosna – pod okriljem ‚Rajske Djeve‘“

Nacionalni mariološko-marijanski kongres s temom „Gospina Bosna – pod okriljem ‚Rajske Djeve‘“ započeo je u četvrtak 10. svibnja euharistijskim slavljem, koje je u sjemenišnoj crkvi pri Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku predvodio kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji prof. dr. sc. Ivana Karlića predstojnika Hrvatskoga mariološkog instituta, mr. sc. Željka Marića rektora KŠC „Petar Barbarić“  te drugih svećenika, onih iz okolnih župa i sudionika kongresa. Petnaesti po redu nacionalni mariološko-marijanski kongres organizira Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suorganizaciji s KŠC „Petar Barbarić“, Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Franjevačkom teologijom Sarajevo.

Pred mnoštvom vjernika, koji svakoga četvrtka obavljaju pobožnost Petru Barbariću, a ovoga su se čevrtka okupili i na svetkovinu Uzašašća, kardinal Puljić u homiliji je najprije objasnio smisao Isusova uzašašća i njegove posljedice za sve ljude, jer on je prvi čovjek pošao u vječnost. Isus je prvi od ljudi, kao Bogočovjek, dušom i tijelom ušao u otajstvo Presvetoga Trojstva. To znači da smo i mi putnici na hodočašću prema vječnosti, i da je naš konačni cilj života zajedništvo s Presvetim Trostvom, naglasio je kardinal Puljić. Potom je osvrnuvši se na temu kongresa, kazao da se Bosna zbog svoje odanosti Majci Božjoj i veoma raširene pobožnosti prema njoj uistinu može nazvati “Gospina Bosna”. No, pravi odnos prema Mariji uvijek se treba mjeriti po tome da nas Marija vodi k Isusu. Štovati Mariju znači prije svega naći Isusa te okrenuti se onome što nam Bog s njime daruje. Umjesto da žalimo za onim što nemamo, trebamo živjeti poput Marije, radovati se poput nje i zahvaljivati Bogu na svakome daru. Tako je činio i Petar Barbarić, koji se odlikovao velikom predanošću svoga života Bogu. Kardinal je izrazio zahvalnost Hrvatskome mariološkom institutu za organizaciju ovakvoga kongresa upravo u Bosni kao vidljivi znak solidarnosti i podrške vjernicima toga kraja.

Rektor Marić na završetku slavlja zahvalio je kardinalu Puljiću što se odazvao za predslavljenje euharistije te predstavio četverodnevni program kongresa. Potom se zapjevala možda među Hrvatima najomiljenija marijanska pjesma „Zdravo Djevo“ koju je napisao o. Petar Perica.

U poslijepodnevnom programu sudionici kongresa su s mjesnim vjernicima pohodili zavjetnu kapelicu Gospe Snježne na planini Vlašiću, gdje su hodočašćem, krunicom i pjesmom molili Marijin zagovor ne samo za uspjeh kongresa nego i za vjernike toga kraja u njihovom vjerničkom i svakodnevnom življenju. Potom je na Galici otvoren planinarski dom koji će od sada nositi naziv „Erik Brandis“ – po čuvenome isusovcu, profesoru Travničke gimnazije i znamenitom prirodoslovcu. Ovaj sadržajno bogat prvi dan kongresa zaključen je večerom koju je priredilo Planinarsko društvo „Paklarevske stijene“. U petak, 11. svibnja kongres započinje s izlaganjima o različitim mariološko-marijanskim temama vezanima za područje Bosne.