,

Održan I. Colloquium theologicum

U srijedu, 12. rujna 2017., u organizaciji Hrvatske sekcije Europskoga društva za katoličku teologiju (ET–HS), na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je I. Colloquium theologicum na temu Identitet i poslanje teologa danas. Uz članove ET–HS-a susretu su nazočili i studenti poslijediplomskoga studija na KBF-u.

Na početku susreta, kojega je otvorio predsjednik ET–HS-a prof. dr. sc. Tonči Matulić, sve okupljene je pozdravio dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, ističući radost zbog organiziranja navedenoga susreta koji nas teži zbližiti, ali i ponuditi nam nove izazove koji nas potiču na promišljanje o tome kako se teolog i teologija suočavaju s događajima i pojavama u aktualnome crkvenom i društvenom trenutku te kako na njih odgovoriti.

Uslijedio je niz plenarnih izlaganja, koja su imala za polazište članak Petera Hünermanna: Biti teolog – što to danas znači?  U tome smislu, dr. sc. Branko Murić održao je izlaganje – Teolog: homo fidelis et Ecclesiae, doc. dr. sc. Ivan Dodlek – Teolog: homo sapiens, prof. dr. sc. Mario Cifrak – Teolog: homo doctus et eruditus, prof. dr. sc. Ana s. Thea Filipović – Teolog: homo publicus (et mediaticus). Po završetku izlaganja uslijedio je rad u skupinama u kojima su sudionici susreta sudjelovali produbljivanjem određenih pitanja koja su iznjedrena tijekom plenarnih izlaganja. Na završetku susreta, osim priopćenja rezultata rada u skupinama, sudionici su izrazili potrebu za učestalijim organiziranjem takvih susreta, koji osim izmjenjivanja mišljenja otvaraju nova obzorja i poticaje za djelovanje teologa u Crkvi i u hrvatskome društvu.

Europsko društvo za katoličku teologiju (ET) utemeljeno je 1. prosinca 1989. u Tübingenu. Nastalo je iz potrebe dijaloga između europskih teologa i sebe shvaća kao forum susretanja i znanstvenoga teološkog diskursa među katoličkim teolozima i teologinjama. Teolozi i teologinje, članovi Društva, organizirani su po nacionalnim sekcijama, kojih trenutno ima 19, među kojima je i Hrvatska sekcija koja trenutno broji 51 člana. Sjedište ET-a je u Leuvenu (Belgija), a predsjednik Društva je prof. dr. sc. Pierre Van Hecke, a potpredsjednica prof. dr. sc. Marie Jo-Thiel.