Za studente prve godine svih studijskih smjerova Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvi je dan predavanja u akad. god. 2020./2021. održan uvodni susret u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a. 

Riječ dobrodošlice brucošima uputili su v. d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak, v. d. prodekanice za nastavu prof. dr. sc. Ružica Razum, v. d. prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nenad Malović i v. d. prodekana za financijsko-organizacijska pitanja i Područni studij doc. dr. sc. Anto Barišić, predstojnik Instituta religijskih znanosti doc. dr. sc. Denis Barić, te predstojnica Instituta za crkvenu glazbu prof. dr. sc. Katica s. Katarina Koprek. Svaki je od govornika predstavio svoje područje djelovanja na KBF-u zaželjevši dobar i uspješan početak novim studentima.    

Prof. dr. sc. Mario Cifrak je, nakon izraza dobrodošlice, naglasio važnost i dragocjenost svakog čovjeka te je, u skladu s tim, govorio o spremanju za pojedine različite crkvene službe.

Prof. dr. sc. Ružica Razum potom je ukratko predstavila tri studijska programa koje je na KBF-u moguće upisati. Govorila je o kvaliteti učenja, koje ne smije biti mehaničko nego učenje s razumijevanjem jer će takvim pristupom i studenti i svi oni koji su u njihovoj  okolini prepoznati vrijednost i važnost onoga što rade. Potaknula je na čitanje, koje je ujedno i najbolje učenje te na ozbiljno shvaćanje studiranja.

Doc. dr. sc. Anto Barišić govorio je o kućnom redu Fakulteta, koji je istaknut na svakom katu zgrade, te je uputio studente da ga pročitaju i drže se navedenoga. Napomenuo je također da je potrebno držati se i kućnog reda istaknutog u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, u kojem smo gosti.

Izv. prof. dr. sc. Nenad Malović upoznao je studente s programom Erasmus te potaknuo na učenje stranih jezika uz napomenu da je na Fakultetu ponuđena mogućnost učenja tri strana jezika.

Doc. dr. sc. Denis Barić predstavio je studij Teološko-religijskih znanosti, na Institutu religijskih znanosti koji je sljednik Katehetskog instituta, a iz kojega su izašle mnoge generacije vjeroučitelja. Studentima je zaželio blagoslovljen početak nove akademske godine.

Prof. dr. sc. Katica s. Katarina Koprek zaželjela je dobrodošlicu i uspjeh na studiju svima te izrekla zahvalu studentima koji su upisali studij Crkvene glazbe.

U daljnjem tijeku susreta voditelj Povjerenstva za pastoral studenata doc. dr. sc. Ivan Dodlek upoznao je studente s mogućnostima izvannastavnih aktivnosti, od kojih je prva koja slijedi Veni Sancte Spiritus, Zaziv Duha Svetoga za 352. akademsku godinu. Također je pozvao na sva okupljanja koja će biti tijekom godine, a o kojima će studenti biti obaviješteni putem mrežne stranice i plakata koji će biti istaknuti na za to predviđenim mjestima.

Voditeljica Studentske referade Željka Vakula, dipl. theol., upoznala je studente s administrativnim zahtjevima vezanima uz upisivanje obvezno-izbornih i izbornih predmeta kao i sa svom ostalom djelatnošću koju referada pruža studentima. Naglasila je važnost praćenja mrežne stranice na kojoj se nalaze sve potrebne obavijesti i upute.       

Na kraju susreta voditeljica Knjižnice KBF-a Vlatka Božičević, dipl. theol. i dipl. knjižničarka upoznala je studente s bogatom poviješću i radom Knjižnice pri čemu im je ukazala na mogućnosti koje ona pruža u vidu pomoći studentima u pronalaženju potrebne literature kako za tijek njihovoga redovitog učenja i istraživanja, tako i u izradi seminarskih radova, referata i ostalih studijskih projekata.

Cilj ovoga uvodnog susreta – uz izraze dobrodošlice – bio je, dakle, pružiti podršku novim studentima u njihovim početnim koracima studijskoga odgojno-obrazovnog procesa na KBF-u unutar svih studijskih smjerova i time im olakšati pristup daljnjem tijeku studiranja.

Susret je moderirao v. d. prodekana za znanost, izv. prof. dr. sc. Nenad Malović.