ODRŽAN XIII. DIES THEOLOGICUS

,

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 16. svibnja 2018. godine, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije održan je XIII. dies theologicus. Tema ovogodišnjeg simpozija je bila Rat i mir. Pomirenje i praštanje. 1918. – 1998. – 2018. Dva su povoda nametnula izbor ove teme: stota obljetnica završetka Prvoga svjetskoga rata i dvadeseta obljetnica mirne reintegracije okupiranih područja Baranje, istočne Slavonije i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Ovogodišnji Dies theologicus želio je ponuditi platformu na kojoj će se na temelju triju izlaganja raspravljati o mogućnostima i uvjetima pomirenja poslije rata, osobito o ulozi Crkve u tom procesu.

U prvom dijelu Simpozija predavanje  su održali MinRat Prof. Mag. DDr. Heinrich Badura iz Beča na temu Pokazatelji „Propasti Zapada i doc. dr. sc. Tomislav Kovač s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu  Religija između nasilja i pomirenja.

U drugom dijelu Simpozija prof. dr. sc. Anto Vučković s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održao je predavanje Zamršeno praštanje i prepreke pomirenju.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali svi predavači.

XIII. diem theologicem zatvorio je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. Mario Cifrak.