U ponedjeljak, 22. svibnja 2017. godine u zagrebačkoj prvostolnici održana je promocija notnih izdanja “Skladbe za orgulje” Anđelka Klobučara čiji je izdavač Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u sunakladništvu s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.

Notna izdanja plod su umjetničko-istraživačkog projekta KBF-a pod nazivom „Istraživanje, uređivanje i objavljivanje orguljaškog opusa akademika Anđelka Klobučara“.

Cilj ovog projekta bilo je istraživanje, pronalazak, revidiranje i izdavanje orguljaškog opusa akademika Anđelka Klobučara koji se s pravom smatra najcjenjenijim suvremenim hrvatskim autorom, u čijem je skladateljskom opusu najveći dio skladbi pisan za orgulje. Sporadične publikacije Klobučarevih djela, često bez autorove korekture i uređivanja u skladu sa zahtjevima instrumenta nisu pružili željenu kvalitetu kod izvođenja i korištenja u edukativnom procesu. Aktivnim uključivanjem studenata u projekt potaknulo se njihovo zanimanje za hrvatsku glazbenu baštinu, približio im se način istraživačkog rada i omogućilo praktično stjecanje vještine suvremene notografije. Skupljeni, sistematizirani, uređeni i objavljeni materijal predstavlja iznimnu vrijednost budućim naraštajima hrvatskih glazbenika i studenata orgulja te pridonosi obogaćivanju hrvatske kulturne baštine kod nas i u svijetu.

Pozdravnu riječ prisutnima uputio je prof. dr. sc. Mario Cifrak, dekan  Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a o samom tijeku istraživanja, uređivanju i objavljivanju, kao i planovima za nova notna izdanja, izlaganje je imao prof. art. Pavao Mašić s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svoja sjećanja na akademika Anđelka Klobučara podijelio je s publikom njegov bliski prijatelj i kolega akademik Frano Parać. U glazbenom dijelu programa izvedene su skladbe za orgulje: “Balada za orguljaški duo” u izvedbi Orguljaškog dua Quattro obbligato, “Hommage a Cecchini” u izvedbi doc. art. Elizabete Zalović, “Triptychon” u izvedbi doc. art. Mirte Kudrna i “Musica festiva” u izvedbi prof. art. Pavla Mašića.

Ova tri sveska “Skladbi za orgulje” Anđelka Klobučara samo su dio opsežnog i vrijednog opusa velikog skladatelja koji Katolički bogoslovni fakultet planira objaviti u cijelosti.