Studenti i profesori Instituta za crkvenu glazbu na Festivalu u Sisku

,

         U organizaciji Hrvatske udruge „Ars organi Sisciae“ održan je 18. međunarodni orguljaški festival istoga imena. Završni koncert ovogodišnjeg festivala, koji ovim izdanjem ulazi u svoje punoljetstvo, povjeren je doc.art. Milanu Hibšeru, orguljašu, skladatelju i profesoru na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, te studentima orguljašima i mješovitom zboru Instituta. Koncert je održan u vrlo dobro posjećenoj Bazilici sv. Kvirina u Sisku, a među gledateljima bili su mons. Vlado Košić, biskup sisački, te vlč. Robert Jakica, župnik.

            Zbor i orguljaši publici su predstavili raznolik glazbeni program, još jednom pokazavši muzičku širinu koja je potrebna jednom crkvenom glazbeniku da bi mogao odgovoriti na sve potrebe koje služba pred njega stavlja. Priprema zbora povjerena je prof. Danijeli Župančić, voditeljici zbora, a uz nju dijelom skladbi ravnala je studentica pete godine Matea Šipić, u sklopu pripreme za skorašnji diplomski koncert. Zbor je izveo skladbe Jesu dulcis memoria (T.L.de Victoria), Gospod Bog je pastir moj (A. Dvorak), Tollite Hostias (C. Saint Saens), Juravit Dominus (A. Vidaković), O Salutaris Hostia (E. Elgar), Locus iste (A. Bruckner), Isus Krist (A. Klobučar). Orguljska pratnja povjerena je doc.art. Milanu Hibšeru.

            Između zborskih točaka imali smo priliku poslušati Preludij i fugu u C duru (A. Vidaković) u izvedbi Mihaele Lasić, studentice III. godine, te Triosonatu br. 2 u c molu: II. Largo (J.S. Bach) u izvedbi Amande Letica, studentice IV. godine. Orguljaš Milan Hibšer publici se predstavio dvjema improvizacijama na uskrsne teme: O Filii et Filiae, te Passacaglia na temu Nek mine Majko. Studentske orguljaške točke bile su vješto i spretno izvedene i registrirane prikladno stilu u kojem su nastale, dok je prof. Hibšer još jednom pokazao svoju vještinu i spretnost na polju improvizacije, vješto vodeći glazbene teme kroz različite stilove, kombinirajući registre i vješto držeći pozornost slušatelja do samoga kraja.

            Posjetitelji su nagradili izvođače velikim i toplim pljeskom, a oni su dodali i bis, Laudate Dominum Lorenza Perosija. Druženje je nastavljeno u župnim prostorijama u dobrom raspoloženju i gostoljubivosti domaćina. Zadovoljstvo još jednim Festivalom bilo je očito, a rezultat je poticaj da se nastavi raditi na očuvanju i razvitku orguljaške baštine, kao i obrazovanju novih generacija orguljaša i glazbenika koji će biti nositelji ovakvih i sličnih manifestacija.

Ivan Marčić