Ime: Gabrijela s. Vlasta

Prezime: Tkalec

Titula: mr. art. 

Životopis:

M. Vlasta, Gabrijela Tkalec, članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, rođena 2. studenoga 1947. g. u Donjoj Batini – Zlatar.

Nakon završenoga osmogodišnjeg školovanja i ulaska u samostan, 1964. godine započinje srednju glazbenu školu, koju nakon godine dana prekida završava 1971. godine. Od 1971. do 1982. djelovala je kao orguljašica u franjevačkoj crkvi u Bjelovaru i župi u Zlataru, a nakon toga upisuje studij crkvene glazbe na Pontificio Istituto di Musica Sacra u Rimu, koji završava 1987. i postiže magisterij u gregorijanskom pjevanju. Organo liturgico diplomirala je 1986. godine. Nakon završenog studija vraća se u Zagreb i vodi zbor sestara Milosrdnica u samostanskoj crkvi svetog Vinka u Frankopanskoj ulici, s kojim je održala veliki broj koncerata, te snimila nosač zvuka Ecce Ancilla Domini.

Od listopada 1987. radila je kao profesorica na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“, gdje je postigla status docentice. Predavala je orgulje, Gregorijansko pjevanje na I. godini i Vježbe u gregorijanskom pjevanju na sve četiri godine studija. Mnogo je godina sudjelovala u uredništvu časopisa sv. Cecilija, objavljivala stručne članke i razne značajnije prijevode. Sa studentima je održala veliki broj koncerata gregorijanskih napjeva u domovini i izvan nje, a snimila je i nosač zvuka korizmenih napjeva, prvi u Hrvatskoj, Christus factus est pro nobis.

Izdala je dva udžbenika:

Opća teorija gregorijanskog pjevanja, Zagreb, 2002.

Gregorijansko pjevanje, usmena predaja i zapis, Zagreb, 2008.