Matični broj znanstvenika: 383452

E-mail adresa: marko.magdalenic@zg.t-com.hr

Telefon/mobitel: 098 823 377

CRORis-CROSBIMarko Magdalenić

 

Nakon završene srednje škole u Glazbenome učilištu Elly Bašić, Marko Magdalenić upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu maestra Pavla Dešpalja. Dragovoljac je Domovinskog rata, no i uz to uspješno studira, te diplomira 1994. godine izvrsnim uspjehom. Nakon studija, kao dobitnik stipendija zaklade “Lovro i Lilly Matačić”, usavršava se kod maestra Saulusa Sondeckisa (Litva) i maestra Ronalda Zollmana (Belgija), te uspješno polaže prijamni ispit na Universität Mozarteum u Salzburgu.

Unatoč tomu, odlučuje ostati u domovini gdje djeluje kao dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok na GU Elly Bašić predaje predmete: Dirigiranje, Sviranje partitura, Orkestar, Komorna glazba i Korepeticija. Utemeljitelj je Gudačkog i Simfonijskog orkestra GU Elly Bašić s kojima je održao brojne koncerte u Hrvatskoj i diljem Europe. Njegovi učenici dobitnici su mnogih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima mladih glazbenika.

Od 2003. godine predaje na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od njegova osnutka 2014. godine, nekoliko godina bio je stalni dirigent Simfonijskog orkestra SO-DO, El Sistema Hrvatska. Godine 2017. izabran je u umjetničko-nastavno zvanje docenta, a 2023. u zvanje izvanrednog profesora.

Surađivao je sa Simfonijskim orkestrom HRT, Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH, orkestrom „Senza misura“, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Sjeverno-češkom filharmonijom. Sudjelovao je u organizaciji i radu Međunarodne ljetne škole “UZMAH”, te Međunarodnih natjecanja Antonio Janigro, Rudolf Matz i Alfredo Marcosig. Također je surađivao i s uglednim svjetskim glazbenicima kao što su Alice Schoenfeld, Eleonore Schoenfeld, Dora Schwarzberg, Asja Kouchner, Laslo Mezzo, Isaac Shuldman, Csaba Onczay, Michael Kugel, David Grigorjan, Vladimir Perlin, Branko Mihanović, Monika Leskovar, Joanna Sperska, On Mitani, Nikola Ružević, Zoran Jakovčić, Slawomir Grenda, Petar Obradović, Bill Connor…

Osim u Hrvatskoj, kao dirigent, pijanist i komorni glazbenik nastupao je u Japanu, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Češkoj, Italiji i u drugim europskim zemljama. Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 2009. godinu, a u lipnju 2011. prigodom posjeta Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, pripremao je glazbeno oblikovanje liturgijskog slavlja.