Ime: Dragica s. Cecilija

Prezime: Pleša

Titula: prof.

Životopis:

Cecilija Dragica Pleša, (Ramljani-Otočac 1946.) redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Članica je prve grupe studenata na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koji je otvoren 1963. godine, gdje je 1967. postigla diplomu s nazivom diplomirani crkveni glazbenik.

Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je solo pjevanje u klasi prof. Marije Borčić, te orgulje u klasi prof. Žarka Dropulića, pri čemu sa obje diplome postiže stručni naslov: akademski muzičar – profesor glazbe.

Od 1975. do 2005. godine radi kao pedagoginja na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje pjevanje i orgulje.

Osim pedagoškim radom, bavi se i interpretacijom sakralne glazbe u ansamblu Collegium pro musica sacra, u kojem djeluje od njegova osnutka 1972., te u svim projektima surađuje kao vokalna solistica i umjetnička suradnica, a od 1999. godine i kao umjetnička voditeljica. Svoju pjevačku karijeru (mezzosopran) ostvarila je u ovome ansamblu brojnim koncertima i samostalnim nastupima u zemlji i inozemstvu (Europa, Kanada, Amerika). Njezin je umjetnički rad dokumentiran s više snimaka, među kojima se posebno ističu Pjevajte Gospodu (1974.), Najljepše Mariji (1978.), Zemljo moja (1982), Sacrae cantiones, 14 odabranih moteta I. M. Lukačića (1987.) i Sacrae cantiones, integralna izvedba 27 moteta I. M. Lukačića (1993.). U 2000. jubilejskoj godini Isusa Krista zajedno sa s. Imakulatom Malinka (Duo sestara Naše Gospe) snimila je album EmanuelS nama Bog.

Najnoviji nosač zvuka pod nazivom Biblijske pjesme Antonina Dvořáka, uz klavirsku pratnju profesorice Konstilije Nikolić Markota, snimila je 2008. u izdanju nakladničke kuće HUM.

Kao redoviti član Mariološkog Instituta KBF-a aktivno sudjeluje na Mariološko-marijanskim domaćim i međunarodnim kongresima: kao vokalni interpretator – mezzosopran, izvodeći djela Marijanske tematike, te kao predavač s tematskim referatima.